podizanje napetosti

[FOTO] Putin premješta nuklearne bombardere u zračnu bazu blizu finske i norveške granice, prije dva mjeseca tamo nije bilo nijednog

14.10.2022 u 13:56

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je povećao broj strateških nuklearnih bombardera u zračnoj bazi Olenja blizu finske i norveške granice, kažu izvješća, a prenosi Daily Mail

Ovaj potez dolazi u vrijeme velikih napetosti zbog toga planira li Putin pokrenuti nuklearni napad na Europu te zbog invazije na Ukrajinu koja je posljednjih mjeseci pretrpjela niz neugodnih neuspjeha, piše Daily Mail.

Putin je postupno povećao broj strateških bombardera u zračnoj bazi Olenja na poluotoku Kola na krajnjem sjeverozapadu Rusije, nedaleko od Murmanska. U bazi, naime, 12. kolovoza nije bilo nijednog takvog aviona, da bi 21. kolovoza bila zabilježena četiri nadzvučna Tu-160, a sada se u bazi nalazi ukupno 11 strateških bombardera. Sedam je aviona Tu-160 (označeni crvenom bojom na nedavno objavljenim satelitskim snimkama vidljivim u galeriji u nastavku), a četiri su aviona Tu-95 (označeni žutom bojom).

Ruski strateški bombarderi u zračnoj bazi Olenja Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News

Podatke je objavila neovisna norveška internetska stranica za provjeru činjenica Faktisk.no, koja ih je dobila od američkog satelitskog operatera Planet, a nastavljaju se na izvješće o 'neuobičajenom raspoređivanju' sedam nuklearnih aviona u toj bazi otprije dva tjedna, koje je objavio izraelski Jerusalem Post. Inače, ti su avioni obično stacionirani u zračnoj bazi Engels, oko 720 kilometara jugoistočno od Moskve. Baza Olenja smještena je oko 180 kilometara od granice s Norveškom, koja je članica NATO-a, a samo 150 kilometara od granice s Finskom, koja bi uskoro trebala postati članica tog saveza.

Tu-160, poznatiji kao Bijeli labud, a na Zapadu kao Blackjack, nadzvučni je strateški bombarder koji je bio radna snaga ruskih strateških raketnih snaga još od sovjetskih vremena. To je najveći vojni zrakoplov koji može letjeti brže od 2 macha ikad napravljen, a od 2022. najveći je i najteži borbeni zrakoplov koji je još uvijek u uporabi - dok je ujedno najbrži bombarder.

  • +4
Tu-160 Izvor: Profimedia / Autor: Anton Denisov / Sputnik / Profimedia