uz čaj i kolače

[FOTO/VIDEO] Putin se susreo s majkama ruskih vojnika i poručio: 'Dijelimo vašu bol, ali ne žalim što sam pokrenuo akciju u Ukrajini!'

25.11.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u petak se sastao s majkama vojnika koji se bore u Ukrajini, rekavši im da on i cijelo rusko vodstvo dijele njihovu patnju

Prema informacijama SAD-a, u ratu u Ukrajini poginuli su ili ranjeni deseci tisuća vojnika s obje strane, a ruska invazija pokrenula je najveći sukob između Moskve i Zapada od Kubanske krize 1962. godine.

Stotine tisuća ruskih vojnika poslane su u borbu u Ukrajini, uključujući neke od više od 300.000 rezervista mobiliziranih nakon rujna.

Sjedeći sa skupinom majki za stolom na kojem su se nalazili čaj, kolači i zdjelice bobičastog voća, Putin je rekao da Moskva dijeli bol onih koji su izgubili svoje sinove.

'Želio bih da to znate, da ja osobno i cijelo vodstvo zemlje dijelimo vašu bol', rekao je Putin.

'Razumijemo da ništa ne može zamijeniti gubitak sina, posebno u slučaju majke', rekao je Putin te je tijekom susreta, javlja Reuters, teško disao i često se nakašljavao. 'Dijelimo ovu bol', poručio je Putin.

Majke su poslušale Putinove primjedbe, ali njihovi komentari nisu odmah prikazani u snimljenom televizijskom isječku.

Putin je rekao da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva ruskom 'specijalnom vojnom operacijom' protiv Ukrajine. Smatra da je ovaj rat prijeloman trenutak te da se 'Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon desetljeća poniženja poslije pada Sovjetskog Saveza 1991.'

Putinov susret s majkama vojnika Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Ukrajina i Zapad jasno su poručili kako smatraju da Putin nema opravdanja za ono što nazivaju okupacijskim ratom u imperijalnom stilu. Ukrajina je poručila da će se boriti dok zadnji ruski vojnik ne bude izbačen s njezinog teritorija.

Ukrajina ne objavljuje podatke o svojim gubicima na terenu. Rusija ih je posljednji put javno objavila 21. rujna, kada je ministar obrane Sergej Šojgu rekao da je ubijeno 5937 ruskih vojnika. Ali taj je broj daleko ispod onoga što procjenjuju međunarodni akteri.

Vrhovni general američkih oružanih snaga procijenio je 9. studenog da i Rusija i Ukrajina u ovom sukobu imaju više od 100.000 ubijenih ili ranjenih vojnika.