poslovanje s rusijom

Francuska, Njemačka i Britanija uvode sankcije Iranu: 'Ovo je eskalacija!'

10.09.2024 u 16:56

Bionic
Reading

Vlade Francuske, Njemačke i Velike Britanije snažno osuđuju Iran zbog dostave balističkih projektila Rusiji i posljedično tome zajedno će raditi na uvođenju sankcija zrakoplovnoj kompaniji Iran Air, potvrdilo je u utorak njemačko ministarstvo vanjskih poslova

"Taj čin predstavlja eskalaciju kako od strane Irana tako i Rusije i stoga predstavlja direktnu prijetnju europskoj sigurnosti", piše u zajedničkom priopćenju triju država koje je objavilo njemačko ministarstvo.

Tri zemlje će poduzeti hitne korake prema suspenziji bilateralnih sporazuma s Iranom o usluzi zračnog prijevoza, dodaje se u priopćenju. Iran se poziva da smjesta obustavi svaku pomoć Rusiji u ratu s Ukrajinom.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da je Rusija primila balističke projektile od Irana te će ih najvjerojatnije u skoro vrijeme upotrijebiti u Ukrajini.

Tijekom posjeta Londonu, Blinken je potvrdio da će SAD također uvesti nove sankcije Iranu koje se odnose i na Iran Air.

Predstojnik ukrajinskog Ureda predsjednika se u utorak osvrnuo na problem balističkih projektila koje Iran isporučuje Rusiji i rekao da bi Zapad na to morao odgovoriti na način da dopusti Kijevu gađanje meta duboko u ruskom teritoriju.

Andrij Jarmak je sankcije koje su tri zemlje najavile Iranu nazvao "pozitivnim korakom", ali poručuje da to nije dovoljno.

"Također nam treba dozvola da koristimo zapadno oružje protiv vojnih meta na ruskom teritoriju, tj. trebaju nam dalekometni projektili i jačanje sustava protuzračne obrane", napisao je Jermak na X-u.