SPEKULACIJE O NASLJEDNIKU

Frka Petešić o preuzimanju Zrinjevca: 'Čitao sam u medijima da čovjek nije hodao po Mjesecu'

27.06.2019 u 09:38

Bionic
Reading

Spekulacije o rekonstrukciji Vlade ne prestaju nakon što je potpredsjednica Vlade i šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić u srijedu izabarana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Odgovarajući na pitanja novinara uoči današnje sjednice Vlade, predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić rekao je da je uspjeh ministrice vanjskih i europskih poslova zapravo najveći uspjeh Hrvatske u smislu kandidature u velikim međunarodnim organizacijama i veliko priznanje Hrvatskoj koje ilustitra osnaživanje hrvatske diplomacije

Zvonimir Frka Petešić rekao je da je uspjehu Marije Pejčinović Burić puno pomoglo to što je ona poliglot. Osim toga, dobro je odradila lobiranje, a i cijeli njezin tim bio je jako aktivan u tom smislu.

Upitan što će biti s hrvatskim predsjedanjem EU-om, rekao je da 'ekipa radi dosta dugo na pripremi predsjedanja, vidjet ćemo što će biti'.

  • +4
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

O spekulacijama tko bi mogao naslijediti Pejčinović Burić na Zrinjevcu kazao je kratko da je to pitanje za predsjednika Vlade, a o spekulacijama da bi njezin nasljednik mogao biti upravo on bio je donekle rječitiji.

'Čitao sam u medijima da čovjek nije hodao po Mjesecu, Prema tome, ono što se spekulira ne mora uvijek biti točno', odgovorio je Frka Petešić.

Ustvrdio je da o tome sa premijerom uopće nije razgovarao, a na pitanje bi li prihvatio takvu ponudu premijera, rekao je da 'to uopće nije pitanje'.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova je izborom za glavnu tajnicu VE postala tek druga žena u povijesti i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na čelu te organizacije.

Istaknula je da je veseli iskazana potpora sa svih strana, a ne samo iz EPP-a i poručila da to "daje snagu budućoj funkciji, ali i veliku odgovornost za ono što slijedi".

Zahvalila se premijeru Andreju Plenkoviću jer je predložio i podržao njezinu kandidaturu.

Poručila je da joj je žao što neće biti hrvatska ministrica za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, ali je "uvjerena da će tim dobro izvesti predsjedanje".