GAŠENJE ŽIVOTA

Gaza danas ostaje bez goriva, pred UN-ovom agencijom sada je mučna dilema

26.10.2023 u 09:28

Bionic
Reading

UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) očekuje da će njezine zalihe goriva danas presušiti. Ta UN-ova agencija dijelila je svoje zalihe kako bi kamionima omogućila distribuciju pomoći, pekarama proizvodnju kruha za ljude u skloništima, vodu za desalinizaciju i kako bi bolnice mogle održavati inkubatore i druge aparate za održavanje života

Sada su pred djelatnicima UNRWA-e mučne odluke: "Dati za inkubatore ili za pekare?", kazala je glasnogovornica Tamara Alrifai za Associated Press.

Bolnice u pojasu Gaze sada primaju hitne slučajeve samo jer im opasno ponestaje goriva, kažu iz UN-a.

BBC-jev dopisnik Rushdi Abu Alouf, koji se nalazi u gradu Khan Younisu na jugu Gaze, izvještava da bolnice moraju uštedjeti ono malo goriva koje imaju za napajanje opreme koja spašava živote kao što su respiratori, neonatalni inkubatori i strojevi za dijalizu bubrega, kaže.

Bolnice u Gazi sada su "u stanju potpunog kolapsa", kaže Mohammed Abu Selmeya, šef najveće bolnice u tom području, Al-Shifa.

  • +15
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Izrael blokira nove isporuke goriva u Gazu, tvrdeći da bi ih Hamas mogao ukrasti i iskoristiti u vojne svrhe. Također se optužuje Hamas da gomila stotine tisuća litara dizela i odbija ga podijeliti.

William Schomburg, voditelj misije Međunardnog komiteta Crvenog križa, rekao je da obje bolnice al-Quds and al-Shifa "brzo ostaju bez goriva i medicinskih potrepština". Mnogi od onih koji rade u bolnici osobno su pogođeni sukobom, dodao je.

“Ne mogu ići kući već nekoliko dana, radeći doista pod najtežim i najnezamislivijim uvjetima u scenama potpunog kaosa”, kazao je i nastavio: “Tijekom našeg posjeta bolnici al-Quds bilo je teških zračnih napada posvuda oko nas i cijela se bolnica tresla… Bolnice bi trebale biti utočišta za ranjene i bolesne, a trenutno su to mjesta gdje se ljudi ne osjećaju zaštićenima”.