borbeno vozilo

Gdje su zapeli Bradleyji? Najavljeni za srpanj, a nema ih. Pitali smo MORH što se događa

06.08.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Hrvatska je od SAD-a nabavila 89 polovnih oklopnih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS, a prva 22 vozila isporučena su krajem prošle godine te prebačena u slavonskobrodsku tvrtku Đuro Đaković, gdje prolaze remont kako bi mogli ući u operativnu uporabu. No, iako se prethodno najavljivalo da će prvi remontirani Bradley biti predan vojsci tijekom srpnja, do 6. kolovoza nije predano nijedno vozilo

Ukupna vrijednost posla je 196,4 milijuna dolara, od čega američka strana kroz donaciju pokriva 51,1 milijun, a Hrvatska plaća 145,3 milijuna dolara. Od ukupno 89 vozila koja će biti isporučena Hrvatskoj, 62 bi trebala biti remontirana i modernizirana te uvedena u operativnu uporabu u vojsci, pet bi vozila trebalo biti osposobljeno za obuku vojnika, a 22 bi trebala služiti za kanibaliziranje, odnosno za rezervne dijelove. Hrvatska, među ostalim, Bradleye nabavlja i zato da bi njima do 2026. opremila srednju pješačku brigadu, što je obaveza koju je preuzela u NATO-u.

Remont i modernizacija provodi se u tvornici Đuro Đaković Specijalna vozila, dijelu Đuro Đaković grupe, a uključuje remont pogona, ugradnju novih borbenih sustava i bojanje. Tako će se u hrvatske Bradleye ugraditi top Bushmaster kalibra 25 mm, termovizija i komunikacijska oprema, a bit će naoružani i protuoklopnim raketama TOW 2. Uz vozila, Hrvatska je nabavila i simulator za obuku vojnika. Plan je, kad bude završen remont hrvatskih Bradleya, da Đuro Đaković postane regionalni centar za remont takvih vozila u jugoistočnoj Europi.

  • +6
Vozilo Bradley u tvornici Đuro Đaković Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo

Prema prethodnim najavama, prvo modernizirano vozilo trebalo je biti završeno do kraja lipnja i isporučeno vojsci tijekom srpnja, no nigdje nije bilo informacije da se to zaista i dogodilo. Zato smo poslali upit Ministarstvu obrane (MORH) da nam odgovori koliko je vozila dosad modernizirano, koliko ih je isporučeno Oružanim snagama te jesu li počela testiranja i obuka na njima. Iz MORH-a su nam odgovorili da sve ide po planu.

'Možemo vas izvijestiti kako se projekt uvođenja borbenih vozila pješaštva Bradley u operativnu uporabu odvija po Planu prema kojem će se do kraja 2024. godine Oružanim snagama RH isporučiti osam vozila, a kako je i najavljeno u travnju ove godine prilikom posjeta ministra obrane Ivana Anušića tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. u Slavonskom Brodu. Na vozilima se trenutno u Đuri Đakoviću provode potrebni radovi te priprema i provedba testiranja koja su nužna prije predaje vozila na operativnu uporabu', odgovorili su nam iz MORH-a, potvrđujući time da nijedno vozilo još nije predano na uporabu vojsci.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

No, iako je tijekom spomenutog Anušićeva posjeta 'Đuri Đakoviću' bilo rečeno da će vojska dobiti osam vozila do kraja ove godine, također je rečeno da će prvo vozilo biti gotovo do kraja lipnja.

'Na poslovima remonta Bradleya radi 15 naših radnika. S njima je i američki tim od 20 stručnjaka tvrtke Bae Systems. Sve je propisano američkim standardima i na vozilima će biti odrađeno 500 zasebnih operacija. Paralelno rade američki i naši stručnjaci', rekao je predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Marko Ćosić. Najavio je da će prvi obnovljeni Bradley biti spreman do kraja lipnja', prenio je u travnju Brod portal. Stručni vojni portal Obris.org tada je također prenio Ćosićevu izjavu da će prvo vozilo biti spremno do kraja lipnja.

  • +17
Prvih sedam vozila Bradley u 'Đuri Đakoviću' u prosincu 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

'Nakon toga, po pravilima struke, ide na poligon. Testira se po zahtjevnim standardima i očekujemo da će vozilo biti isporučeno u 7. mjesecu za Ministarstvo obrane', prenio je tada Obris Ćosićevu izjavu. Iako ovo kašnjenje zasad ne mora predstavljati neki veći problem, ostaje za vidjeti hoće li ono utjecati na zadane rokove. Iz MORH-a neslužbeno doznajemo da oni očekuju prva četiri vozila u rujnu, znači dva mjeseca nakon prvobitno najavljenog roka, dok preostala četiri očekuju tijekom posljednja tri mjeseca ove godine.