summit u washingtonu

Goran Akrap o mogućem ulasku Ukrajine u NATO: Rusija neće to dobro prihvatiti

11.07.2024 u 07:42

Bionic
Reading

Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap komentirao je za HRT važni summit NATO-a koji se od 9. do 11. srpnja držva u američkom glavnom gradu Washingtonu. Na summitu sudjeluje u hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Akrap je kazao da je cilj povećati interoperabilnost unutar NATO saveza, ali i između NATO saveza i drugih sličnih organizacija, a kojima je cilj zaštititi se od agresivnih i autokratskih režima, posebno s naglaskom na područje stabilnosti i sigurnosti u Indopacifiku, gdje je sasvim sigurno jedno od ozbiljnih kriznih žarišta budućnosti.

Kako će u Rusiji biti dočekane izjave da Ukrajina može postati članicom NATO-a čim se ispune uvjeti?

Postoji NATO-Ukrajina suradnja kroz koju se organiziraju brojne aktivnosti kojima se pomaže u ukrajinskim naporima za obranu teritorija i obranu države i suvereniteta od ruske agresije.

'Sasvim sigurno neće biti dobro prihvaćeno, kao i ova današnja informacija i činjenica, da će u Ukrajinu vrlo, vrlo skoro sletjeti veliki broj zrakoplova F-16, te da će se postojeći protuzračni sustav Ukrajine, pogotovo kad govorimo o sustavu Patriot, znatno više povećati, nego što je to sada, što će dati potpuno novu dinamiku na terenu', naglasio je Akrap dodavši da sasvim sigurno Rusija to neće blagonaklono gledati i dogodit će se eskalacija vrlo ozbiljnog nasilja.

Što se tiče neizvjesnosti koju donese američki predsjednički izbori, stručnjak smatra da Donald Trump, ni ljudi koji se pripremaju da sudjeluju u njegovoj administraciji još uvijek nisu sigurni koja će biti politika. 'Zbog toga se i NATO savez priprema za sve mogućnosti'.

Promjena koja čeka NATO je dolazak novog glavnog tajnika, 1. listopada Marka Ruttea, bivšeg nizozemskog premijera. Akrap je kazao kako očekuje da će Mark Rutte nastaviti sadašnju politiku jačanja unutarnje kohezije i stabilnosti NATO-a.