NALJUTILA PREDSJEDNICU

Grabar Kitarović: Dalija Orešković protiv mene vodi osobni rat

25.10.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je iz Dubrovnika predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Daliji Orešković da prestane s osobnim ratom protiv nje, objavio je Media Servis na Twitteru.

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa moglo bi opet provjeravati rođendan koji je predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović navodno organizirao Zdravko Mamić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je privremeno premjestila svoj Ured u Dubrovačko-neretvansku županiju i na svečanosti ispred zgrade županije najavila kako očekuje da će dobiti cjelovitiju sliku stanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te potaknuti rješavanje otvorenih pitanja za unaprjeđenje života u Dubrovniku i županiji s Vladom, resornim ministarstvima te svima drugima koji su odgovorni.

Privremeni Ured predsjednice RH otvoren je izvedbom državne himne i podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade županije u palači Ranjina u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a predsjednica države u govoru je podsjetila na značaj Dubrovnika i juga Hrvatske kroz povijest s posebnim naglaskom na teško razdoblje Domovinskog rata.

„Dubrovnik je stoljećima bio jedinstven prostor demokracije, kulture, duhovnosti, gospodarske uspješnosti i diplomatske umješnosti. Svi se divimo tim postignućima Dubrovačke Republike, koja je bila ispred svog vremena. Zato je i grb grada Dubrovnika u kruni hrvatskog grba, kao memento te izvanredne povijesne uloge. Izvanrednu domoljubnu ulogu Dubrovčani i svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije na poseban su način posvjedočili i u Domovinskom ratu", rekla je Grabar-Kitarović.

Izrazila je zahvalu svim braniteljima te svima koji su ostali živjeti u gradu i županiji te su u tim teškim uvjetima, svatko na svoj način, pridonijeli slavnoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Pelješki most bit će značajan razvojni projekt

Grabar-Kitarović istaknula je vrijednost Dubrovnika kao svjetskog turističkog središta, što pred grad, županiju i državu postavlja posebne izazove, prije svega infrastrukturne, kako bi se moglo odgovoriti na velik porast broja turista i turističkih dolazaka.

„U tom smislu je modernizacija Zračne luke Dubrovnik od iznimne važnosti, kao primjer iskorištenosti europskih fondova. Svakako da Dubrovnik treba puno čvršće povezati s metropolom i drugim gradovima u državi. Problem je i uzak pojas županije, prekid državnog teritorija koji treba premostiti neophodnim Pelješkim mostom te raditi na daljnjoj cestovnoj povezanosti", rekla je predsjednica.

  • +16
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper

Naglasila je da "Pelješki most neće samo povezati državni teritorij i približiti Dubrovnik ostatku Hrvatske, nego će povezati i teritorij Europske unije te će biti značajan razvojni projekt za sve stanovnike Pelješca i okolnih otoka" te poručila da su zato bitne brze i jeftine brodske linije, što je neophodan preduvjet revitalizacije i održivog razvoja otoka.

"Bitno je obrazovanje, vodoopskrba, poticanje investicija te sve ostalo što će mlade zadržati na otocima“, kazala je predsjednica.

Posebno je istaknula kako turizam kao propulzivna, ali i osjetljiva djelatnost, ovisi o mnogo čimbenika te kako bi voljela da se više ulaže u druge grane privrednih djelatnosti.

„Prije svega mislim na razvoj male brodogradnje, poljoprivrede, vinarstva, ribarstva i drugih maritimnih djelatnosti, uz izvoznu orijentaciju, što je od najveće važnosti za ostanak stanovništva na otocima“, rekla je Grabar-Kitarović, koja je pritom istaknula i značaj rijeke Neretve te Luke Ploče za gospodarski razvitak juga Hrvatske, ali i upozorila na stagnaciju stanovništva.

Lokalnoj samoupravi više novaca i više odgovornosti

„Po popisu je broj stanovnika smanjen za tri stotine, što nije tako velik pad kao u drugim županijama, ali ovakav 'status quo' ne omogućuje željeni gospodarski i svaki drugi razvoj. Potrebna je daljnja fiskalna i funkcionalna decentralizacija, kao jedan od preduvjeta razvoja svih hrvatskih krajeva. Lokalnoj samoupravi treba osigurati više novaca i dati više odgovornosti“, rekla je Grabar-Kitarović.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je u pozdravnom govoru zadovoljstvo što će predsjednica obići sve dijelove županije.

„Drago mi je da ćemo imati priliku razgovarati o onome što radimo, a posebno o problemima koje imamo. Vjerujem da će to pomoći njihovom rješavanju i vjerujem u uspješni boravak predsjednice u županiji“, rekao je župan Dobroslavić.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković podsjetio je na značaj Dubrovnika kroz povijest, ali i dodao kako unatoč brojnim turističkim uspjesima postoji nezadovoljstvo građana činjenicom da su cestovno izolirani, a "maćehinskim odnosom" nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa i zračno izolirani od svoga glavnog grada.

„Ovo je možda jedini grad u državi u kojem pošta s jednog kraja grada na drugi putuje četrnaest dana pa se i kroz to vidi nemaran odnos prema našem gradu. Međutim, tu našim mukama nije kraj. Najbolji pogled na ovaj biser Mediterana pruža se s brda Srđ, simbola obrane Dubrovnika. A gore se najbrže dolazi žičarom, čiji vlasnici od 2011. godine ne plaćaju koncesijsku naknadu gradu. Milijuni kuna kojima smo mogli sagraditi vrtiće, škole ili dom umirovljenika nisu nam nažalost podmireni. "

"Na žalost, nadležni kao da mirno i nezainteresirano gledaju kako to već godinama prolazi. Stoga smo uvjereni, poštovana predsjednice, da ćete se svojim autoritetom zauzeti za ovaj grad i njegove građane“, rekao je Franković.

Predsjednica će obići najjužniju hrvatsku županiju od Prevlake do Lastova

Ured predsjednice Grabar-Kitarović bit će otvoren do nedjelje, 29. listopada, a u pet dana predsjednica će obići najjužniju hrvatsku županiju od Prevlake do Lastova.

Prvog dana boravka na jugu Hrvatske predsjednica će u svom privremenom Uredu održati sastanke s gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima županije, dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, rektorom dubrovačkog Sveučilišta Nikšom Burumom te predstavnicima udruga hrvatskih branitelja. Bit će organiziran i prijam građana, a predsjednica će u popodnevnim satima posjetiti Župu dubrovačku i tamošnji dječji vrtić. Potom će u Konavlima položiti vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika 'Konavoska mati' te za kraj prvog dana obići Prevlaku.

  • +10
Kolinda Grabar Kitarović u Imotskom Izvor: Cropix / Autor: Branimir Boban / CROPIX

U četvrtak će se predsjednica u Stonu sastati sa školjkarima te predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt izgradnje Pelješkog mosta. U popodnevnim satima u Orebiću slijedi sastanak s najpoznatijim županijskim vinarima, a u Korčuli susret s gradonačelnikom i načelnicima korčulanskih općina te posjet Domu kulture. U Blatu će obići pogon brodogradilišta Radež d.d., u Veloj Luci imati sastanak s općinskim predstavnicima, a potom u Korčuli nazočiti korčulanskoj viteškoj igri Moreški.

Predsjednica će svoj treći dan iskoristiti za posjet otocima Lastovo, Mljet i Šipan, a u popodnevnim satima će u Dubrovniku sudjelovati u programima obilježavanja obljetnica smrti Marina Držića, Ruđera Boškovića i Nikole Božidarevića te 90 godina Dubrovačke gimnazije, nakon čega će posjetiti 700 godina staru ljekarnu 'Mala braća'.

U subotu će predsjednica Grabar-Kitarović u Slanom imati sastanak s općinskim čelništvom te obići tamošnji Knežev dvor. U Opuzenu će imati susret s gradskim čelnicima i uzgajivačima mandarina te će obići Arheološki muzej Narona. U Metkoviću će predsjednica nazočiti kratkom kulturno-umjetničkom programu te obići lokalne Dom zdravlja i dnevnu bolnicu. U Pločama će se susresti s predstavnicima Luke Ploče d.d. i Lučke uprave, a upoznat će se i s projektom Marine u Metkoviću.

Posljednjeg dana boravka u toj županiji predsjednica će u Dubrovniku nazočiti svečanom obilježavanju 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske.

Himnu 'Lijepa naša domovino' izvela je klapa Ragusavecchia iz Cavtata, a državnu zastavu je podigao Mario Šurković, član Plivačkog kluba Jug, inače višestruki prvak i državni rekorder u plivanju.

Ovo je deseto premještanje Ureda predsjednice Republike izvan Zagreba.