manjak slobode

Gradonačelnik Moskve učvrstio vlast nakon kontroverznih izbora

11.09.2023 u 15:59

Bionic
Reading

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin učvrstio je svoju vlast u ruskom glavnom gradu povećavši broj osvojenih glasova na izborima održanim tijekom vikenda, koje promatrači opisuju kao neslobodne i nepoštene

Šezdesetpetogodišnji pouzdanik ruskog predsjednika Vladimira Putina osvojio je 76,39 posto glasova, objavilo je središnje izborno povjerenstvo u Moskvi u ponedjeljak.

To je oko šest postotnih bodova više nego na izborima 2018. kada je osvojio 70,17 posto glasova.

Stručnjaci tvrde da izbori nisu bili nepristrani niti slobodni od upletanja vlasti s obzirom na manjak medijskih sloboda, nedostatak stranaka s iskrenim političkim programom te dosad neviđeno gušenje oporbe.

Sobjanin se natjecao kao kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, koja je ujedno proglašena pobjednikom u većini regionalnih i lokalnih izbora u Rusiji.

Izlaznost je ove godine iznosila 42,5 posto, što je znatno više nego 31 posto 2018.

Kandidat Komunističke partije Leonid Zjuganov, unuk šefa stranke Genadija Zjuganova, završio je na drugom mjestu s 8,11 posto osvojenih glasova. Svaki od trojice preostalih kandidata dobio je još manje glasova.

Kremlj je usprkos protivljenju međunarodne zajednice i prosvjedima također održao izbore u okupiranim dijelovima Ukrajine, koje je Kijev opisao kao lažne.

Andrej Turčak, čelnik stranke Jedinstvena Rusija, rezultate izbora je opisao kao "uvjerljivu potpunu pobjedu".

Neovisna organizacija promatrača izbora Golos je u ponedjeljak ujutro objavila da je liberalna oporbena stranka Jabloko na otprilike 4000 lokalnih izbora osvojila zastupnička mjesta u svega pet gradskih ili seoskih skupština.