Ovo jelo je lagano za pripremu, a možete ga poslužiti kao prilog uz mesna jela ili kao obrok za vegetarijance
SASTOJCI:
75 g maslaca
130 g krušnih mrvica
150 g tvrdog masnog sira (sbrinz, ementaler i sl.), naribanog
2 žličice sitno nasjeckanog češnjaka
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
1,5 kg poriluka
2 žlice brašna
400 ml juhe
malo muškatnog oraščića
naribana korica jednog limuna
300 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
PRIPREMA:
Rastopite 2 žlice maslaca te ga pomiješajte s mrvicama, sirom, češnjakom, peršinom, soli i paprom po ukusu. Očistite poriluk od tamnozelenih dijelova i dobro operite, razrežite napola, a zatim na komade od oko 2 cm. Rastopite 1 žlicu maslaca, dodajte brašno i napravite zapršku, kuhajući oko minutu. Polagano dodajte juhu, miješajući, i pustite da zavrije. Potom dodajte limunovu koricu i muškatni oraščić te kuhajte još minutu.
Zagrijte pećnicu na 200°C i namastite vatrostalnu posudu maslacem. Pirjajte poriluk na maslacu, posoljen, dok ne omekša i počne dobivati boju. Također pirjajte šampinjone, posoljene, dok sva tekućina koju su pustili ne ispari i ne dobiju rumenu boju. Pomiješajte poriluk s gljivama, stavite u vatrostalnu posudu, prelijte umakom i na vrh rasporedite smjesu s mrvicama. Pecite oko 20 minuta, dok ne dobije lijepu rumenu boju.