susret ministara

Grlić Radman i Lipavsky bliski u stajalištima o Ukrajini, Izraelu, zapadnom Balkanu

20.10.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Hrvatska i Češka bliske su u stajalištima u nizu pitanja, uključivo rat u Ukrajini i rat Izraela protiv Hamasa, kao i europski put zemalja zapadnog Balkana, rekli su u petak ministri vanjskih poslova dviju zemalja Gordan Grlić Radman i Jan Lipavsky

Dvije zemlje bliske su u stajalištima u nizu pitanja, od proširenja Europske unije do osude ruske agresije u Ukrajini i podrške Izraelu u borbi protiv Hamasa, ali uz poštivanje međunarodnog prava, rekli su šefovi diplomacija na konferenciji za novinare nakon sastanka na Zrinjevcu. Hrvatska i Češka "bezrezervno su angažirane" na pomaganju Ukrajini i njezinu stanovništvu. Prošli tjedan Hrvatska je bila domaćin konferencije o razminiranju Ukrajine, a idući tjedan Češka će biti domaćin Krimske platforme u Pragu. Lipavsky je pritom zahvalio predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, s kojim se ranije u petak sastao, na pripremi Drugog međuparlamentarnog samita Krimske platforme.

"Hrvatska je inspirirala Češku da se prihvati organizacije ovog važnog događanja", rekao je. Grlić Radman je zahvalio kolegi na "snažnoj potpori" na ostvarivanju članstva u OECD-u u koji Hrvatska želi ući i Češka tu pomaže svojim iskustvom. Prag i Zagreb dijele i stajališta u pogledu važnosti integracije zapadnog Balkana koja treba postati dio Europske unije i potreban je snažniji poticaj za jačanje vladavinu prava i prosperiteta, kazali su ministri.

  • +6
Jan Lipavsky i Gordan Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

"Zapadni Balkan nema alternative nego da bude dio Europske unije", rekao je Lipavsky. Ministar Lipavsky bio je jedan od potpisnika pisma šefu europske diplomacije Josepu Borrellu iz lipnja "kojim smo zatražili otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom čim prije moguće", rekao je Grlić Radman. Češku i Hrvatsku povezuju i višestoljetne povijesne veze, rekao je Grlić Radman koji je pohvalio izvrsnu suradnju dvije zemlje u zaštiti manjina. U sklopu posjeta ministar Lipavsky posjetio je u četvrtak Daruvar gdje živi češka manjina i dobio priliku "iz prve ruke uvjeriti se kolika se važnost pridaje njegovanju češkog jezika i identiteta u Hrvatskoj", rekao je Radman.

"To je najaktivnija češka manjinska zajednica u inozemstvu", rekao je Lipavsky, i "sjajan primjer suradnje". Istaknuo je da Prag jednako tako izvršava svoje obveze prema hrvatskoj manjini u Češkoj. Grlić Radman nada se uskoro posjetiti Hrvatski dom i muzej u selu Jevišovki u južnoj Moravi kojega gradnju potpomaže i Hrvatska. Obojica su zadovoljna trgovinskom razmjenom od milijardu eura lani, a Radman i trendom rasta čeških ulaganja u Hrvatsku. Pozdravili su visoke brojke čeških turista u Hrvatskoj kojih je lani bilo gotovo 900.000.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

"Česi vole Hrvatsku", rekao je Grlić Radman, dodajući da su češki turisti bili vjerni Hrvatskoj i 2020., u doba pandemije covid-19.