Na Štefanje je na zagrebačkom području zabilježena viroza kod više od 200 ljudi, od kojih najveći broj onih s crijevnom virozom
Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić rekla je za RTL kako su glavni simptomi blaga temperatura, glavbolja, grčevi u trbuhu, povraćanje i dijareja. Za to se ne daju antibiotici, već se liječi kod kuće mirovanjem.
'Važno je polako davati tekućinu, žličicu po žličicu, odraslima i djeci. Malo bolje posoliti hranu, malo uzeti rajčice, juhe prežgane s rajčicom i slično da se nadoknadi kalij', savjetuje te dodaje kako treba jesti laganiju hranu poput riže, tosta, juhe i kuhane jabuke. A izbjegavati sirovo voće i povrće, mliječne i slatke namirnice, masnu i tešku hranu. Piti puno tekućine, ali ne kave, sokova i alkohola.
Kao razlog učestalosti crijevne viroze navodi boravak u zatvorenim prostorima te higijena ruku još uvijek nije na razini kojoj bi trebala biti. 'Treba provjetravati prostore i treba jako dobro prati ruke', tvrdi doktorica Markotić.
Tegobe traju od jednog pa do 7 dana, no osobe su zarazne i nekoliko dana prije i poslije. Sezona je i prejedanja, pa se lako isti simptomi mogu pojaviti i kod trovanja hranom. Razlika je jer se kod trovanja simptomi osjete već u roku od sat vremena, a kod crijevne viroze nakon dan ili dva.
'Zbog hrane koja nije dovoljno termički obrađena i tu može bit visoka temperatura, obilne stolice, povraćanje, tad trebaju antibiotici', tvrdi Markotić te dodaje da se crijevna viroza prenosi kontaktom sa zaraženim osobama. 'A kontakt s liječnikom tada nije nužan. Jer postoji opasnost da ćete se u zaraznoj zaraziti s još nečim drugim'.