NE BJEŽI OD PROŠLOSTI

HDZ-ov kandidat za župana progovorio o tome zašto je 1999. udario policajca

03.02.2017 u 14:17

Bionic
Reading

'Ne bježim ni od čega iz svoje prošlosti, pa tako ni ovaj slučaj nisam nikada skrivao. Jesam, potukao sam se tada', napisao je na svojem Facebooku profilu aktualni saborski zastupnik HDZ-a, član Predsjedništva ove stranke, ali i načelnik uspješne slavonske općine Antunovac Ivan Anušić nakon što se našao u središtu stare afere. U spomenutoj je tučnjavi, koja se zbila 1999., udario policajca u civilu

O tom se incidentu počelo pričati samo nekoliko dana poslije objave da kreće u utrku za osječko-baranjskog župana, pa se  nagađa da je ona rezultat obračuna unutar lokalnog HDZ-a jer je osječka organizacija nedavno raspuštena zbog problema s jednom strujom te je imenovan povjerenik. No, Ivan Anušić u razgovoru za tportal kaže kako postoje različite teorije, ali odbacuje mogućnost da je do toga dokumenta došao netko od njih. Smatra kako je to djelo 'visokih političkih dužnosnika u Osječko-baranjskoj županiji i ljudi koji su kandidati za župana', s čijim imenima ne želi špekulirati, a izlaze u javnost u trenutku kada ankete pokazuju kako on (Anušić) 'prolazi u prvom krugu' na predstojećim lokalnim izborima za župana. 

Anušić piše kako je je to 'trenutak mladosti i ludosti' koji se dogodio prije 18 godina kada je imao 25. Sporni događaj zbio se na proslavi blagdana Svetog Antuna, 13. Lipnja 1999. u jednom antunovačkom kafiću gdje je došlo do naguravanja oko 40-ak ljudi. U tom metežu, kako je ispričao, udario je jednog od policajca u glavu, ali u tom trenutku nije znao da su policajci jer su bili u civilu i izvan radnog vremena, a tek kada je situacija počela izmicati kontroli, počeli su vikati da su policajci.

'Ne opravdavam ovaj svoj postupak, no činjenica je da su mi u to poratno vrijeme kočnice bile daleko popustljivije nego danas', obraća se on na svojem Facebook profilu navodeći kako je 'tek u trećem pokušaju suđenja uvjetno osuđen, ali rehabilitiran' čime je slučaj izbrisan iz evidencije suda prema važećim zakonima i uobičajenoj sudskoj praksi, piše, u čitavom svijetu.

'Udarac ispod pojasa'

Predstavljajući nedavno svoju kandidaturu za župana Anušić je rekao kako će voditi pozitivnu kampanju, ali je spreman i na 'udarce ispod pojasa' što je, kako je rekao, uvijek bio slučaj u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku te da na to 'sigurno neće ostati imun, niti će to gledati mirno'. Spomenuo se stoga sada u svojem statusu i 'političkih protivnika u Osječko-baranjskoj županiji koji još iščekuju ponovljena suđenja, na primjer za izvlačenje novca iz županijskog proračuna', aludirajući pri tome na aktualnog župana i konkurenta na predstojećim lokalnim izborima Vladimira Šišljagića (op.a.) koji u utrku kreće kao nezavisni kandidat Snage Slavonije i Baranje, nezavisnih lista pet slavonskih županija.

Na kraju poručuje kako Antunovčani znaju sve o njegovoj prošlosti, ali da su ga tri puta za redom birali za načelnika općine.

'Svojim radom pokazao sam da ova pogreška iz mladosti nije, a neće ni u budućnosti ugroziti moju želju da nastavim raditi za dobrobit svojih sumještana i svih građana Slavonijei Baranje', napisao je za kraj Anušić kojega u svojim komentarima podržavaju stanovnici općine, a u tome ga je podržao i hrvatski sociolog, publicist, političar i sveučilišni profesor Slaven Letica koji je napisao kako Anušića 'poznaje iz prve ruke' te je 'siguran kako bi bio izvrstan župan Osječko-baranjske županije: hrvatski je ratnik, čovjek od riječi, smiren, racionalan i vrlo uspješan predsjednik općine Antunovac'.