izvanredna vijest

Hezbolah ispalio oko 150 raketa na sjever Izraela, lovcima F-35 napadnut Bejrut

20.09.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Hezbolah je iz Libanona u tri navrata u petak ispalio više od 150 raketa na sjeverni Izrael

U prvom valu ispaljeno je oko 60 raketa iz Libanona na sjeverni Izrael. Aktivirale su se sirene u Safedu i brojnim drugim zajednicama u Galileji. Izraelska vojska navela je da su presreli neke od raketa.

U međuvremenu je iz Libanona ispaljen novi baraž te je uključio sirene na sjevernoj Golanskoj visoravni. Još 20 raketa potom je lansirano na područje planine Meron u sjevernom Izraelu, prema IDF-u, javlja The Times of Israel.

Hezbolah je objavio da je raketama Kaćuša gađao nekoliko mjesta duž granice, uključujući više baza protuzračne obrane, kao i stožer izraelske oklopne brigade za koji su rekli da su ga pogodili prvi put.

Hezbollah je naveo da su rakete bile odmazda za izraelske napade na sela i kuće u južnom Libanonu.

Izrael je također tijekom dana operirao u Libanonu. Borbeni zrakoplovi bombardirali su prekogranična sela, a izvršen je i zudar na glavni grad Bejrut. Prema medijskim izvještajima napadnuto je predrađe Dahija, poznato kao uporište Hezbollaha. .

Libanonski mediji tvrde da je napad izveo izraelski F-35, s dvije rakete. IDF (izraelska vojska op.a.) opisuje napad kao "ciljani". Dobroobavješteni izraelski novinar Barak Ravid navodi da je jedna od meta napada bio Ibrahim Aqil, viši član vojnog ogranka Hezbollaha, pozivaju se na izraelske izvore.

Aqil je još uvijek na tjeralici američkog State Departmenta zbog njegove umiješanosti u bombaški napad na veleposlanstvo u Bejrutu 1983. godine.

Novo zaoštravanje situacije između Izraela i proiranskog šijitskog pokreta Hezbolah dolazi nakon što je Tel Aviv nanio ozbiljan udarac paravojnoj skupini. Naime, u tajnoj akciji, iako nisu priznali odgovornost, ali je nisu ni porekli, Izrael je postavio eksploziv u pejdžere i voki-tokije koje su koristili pripadnici Hezbolaha, pri čemu su ubijeni deseci operativaca, a tisuće njih su ranjene.

Hezbolah i Izrael gotovo svakodnevno razmjenjuju paljbu preko granice Libanona i Izraela, od 8. listopada kada je u prekograničnom upadu palestinski Hamas počinio masakr u kojem je ubijeno preko 1200 Izrelaca.

  • +3
Ilustrativna galerija/U napadu u srijedu, eksplodirali su voki tokiji pripadnika Hezbolaha Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia