razotkriveni su

Hezbolah leži na bogatstvu: Gotovinu i zlato drže na nevjerojatnom mjestu

22.10.2024 u 18:58

Bionic
Reading

Izraelske snage tvrde da se u bunkeru ispod bolnice u Bejrutu nalazi čak pola milijarde dolara u gotovini i zlatu. Potvrdili su da su već uništili onaj u kojem je Hezbolah navodno držao desetke milijuna dolara, upravo s ciljem financiranja terorističkih aktivnosti

Sukobi između Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i pripadnika Hezbolaha gotovo redovito prelaze granice Izraela, a sve se češće vode i u podzemlju. Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari ustvrdio je da se 500 milijuna dolara (oko 462 milijuna eura) u gotovini i zlatu nalazi u bunkeru ispod bolnice Al Sahel u Bejrutu.

Dodao je da su na tragu mreže prljavog novca koja nadilazi granice Bliskog istoka. Otkrio je i nekoliko metoda kojima novac i zlato stižu u podzemlje Bejruta. Mule u kovčezima prenose ih avionima za Libanon, a potom u veleposlanstvo Irana. 'Hezbolah koristi taj novac za financiranje svojih terorističkih aktivnosti', prenosi Hagarijeve riječi njemački Bild.

Daniel Hagari otkrio je da Hezbolah u podzemnom bunkeru drži pola milijarde dolara Izvor: Društvene mreže / Autor: DaJobnik

Hezbolah je, naglasio je Hagari, otvorio nekoliko tvornica u Libanonu, Siriji, Jemenu i Turskoj, a potom su ih prodali kako bi mogli financirati pripremu napada na Izrael. Prema američkom ministarstvu financija, Hezbolah koristi tvrtku Al Kard Al Hasan kao paravan za prikrivanje financijskih aktivnosti i dobivanje pristupa međunarodnom financijskom sustavu.

Bolnica pod evakuacijom

Do bunkera ispod bolnice Al Sahel moguće je doći tunelima ispod dvije susjedne zgrade. Hagari je potvrdio da 'vrlo pažljivo pratimo neprijatelja', dajući do znanja da IDF zna što se ondje događa. 'Nećemo napasti samu bolnicu', naglasio je Hagari, dodajući da Izrael nije u ratu s Libanonom, već samo s Hezbolahom. Pozvao je libanonske vlasti i međunarodne organizacije da ih spriječe u trošenju tog novca.

Ravnatelj bolnice i zastupnik u šijitskoj stranci Amal, Fadi Alameh, poručio je za Reuters da izraelska strana iznosi lažne i klevetničke tvrdnje. Pozvao je libanonsku vojsku da uđe u bolnicu i pokaže da se u podrumu nalaze samo operacijske sale i mrtvačnica. Dodao je da se ona polako evakuira, unatoč obećanju da neće biti izravnih napada na nju.

Inače, Izraelci su prije nekoliko dana uništili još jedan bunker Hezbolaha. Navodno su i ondje bili skriveni deseci milijuna eura, a nije poznato je li taj novac uništen.