eskalacija na bliskom istoku

Hezbollah se evakuirao iz sjedišta u predgrađu Bejruta, sve miriše na rat

12.08.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Libanonski mediji javljaju da je posljednjih dana Hezbollah potpuno evakuirao svoje sjedište u bejrutskom predgrađu Dahieh

Ranije ovog mjeseca, nakon ubojstva Hezbollahovog visokog vojnog zapovjednika Fuada Šukra u Bejrutu i čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, objavljeno je da teroristička skupina pomiče svoje više osoblje iz svog uporišta u Bejrutu, u iščekivanju potencijalnih izraelskih napada.

Sada, međutim, libanonska novinska kuća Al Joumhouria izvještava da je Hezbollah preselio cijelu svoju operaciju iz Bejruta, uključujući i svoje političko krilo.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Hezbollah prijeti da će natjerati Izrael da plati za ubojstvo Šukra i, prema izvješću, ukazuje na to da se "priprema za najgore" s obzirom na odgovor Izraela ako se nađe napadnut od strane skupine koju podupire Iran.

Ismail Hanija, politički vođa Hamasa kojeg podržava Iran, ubijen je u iranskoj prijestolnici Teheranu 31. srpnja, u napadu koji je izazvao prijetnje osvete Irana protiv Izraela, koji se bori protiv palestinske islamističke skupine u Gazi. Iran je za ubojstvo okrivio Izrael, a Izrael nije preuzeo odgovornost.

Ubojstvo i likvidacija visokog vojnog zapovjednika libanonske skupine Hezbollah koju podržava Iran, Fuada Shukra, od strane Izraela u napadu na Bejrut, izazvali su zabrinutost da bi sukob u Gazi mogao prerasti u širi rat na Bliskom istoku.