NESELEKTIVNO REZANJE

HND traži manji PDV za sve novine

02.06.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) jutros je priopćilo kako podupire sniženje PDV-a na dnevne novine s deset na pet posto od 1. srpnja, ali i smatra kako bi se to porezno sniženje trebalo odnositi na sve informatine novine, dakle i na tjednike

HND poziva novinare, urednike i predstavnike nakladnika u novinskim redakcijama da prionu dogovaranju i pregovaranju kako bi se uskoro donijeli statuti medija kojima će urediti međusobne odnose novinara, urednika i nakladnika te proces imenovanja i razrješenja glavnih urednika. To će, uvjereni su u društvu, biti značajan pomak u unutaredakcijskoj demokraciji, u slobodi i odgovornosti urednika i novinara, te će pozitivno utjecati na kvalitetu novina.

U HND-u napominju kako je hrvatska Vlada odlučila i Saboru predložila da od 1. srpnja snizi PDV s deset na pet posto na dnevne novine koje imaju najmanje 25.000 riječi autorskih novinskih tekstova, ali uz uvjet da su redakcije donijele statute medija. Podsjećaju i da su Ministarstvu kulture i upravama u novinskim redakcijama poslali prijedlog o tome kako je moguće efikasno oživotvoriti medijske statute.

Ističu da HND podržava sniženje PDV-a na dnevne novine, ali i smatra da bi to porezno sniženje trebalo biti primijenjeno na sve informativne novine, dakle i na informativne tjednike, ma koliko bilo teško klasificirati i odrediti koji su ti tjednici. "A ako pak porezna olakšica ostaje u primjeni samo za dnevne novine, onda smatramo da bi ona trebala biti primijenjena na sve dnevnike, bez ograničenja čije bi mjerilo bilo - koje novine sadrže, a koje ne sadrže 25.000 riječi autorskih tekstova", kažu u priopćenju.

Vladinu odluku i prijedlog HND smatra značajnim ustupkom novinskoj industriji koja je, upozoravaju, doista iznimno ugrožena ekonomskom krizom, vrlo brzim promjenama u medijima i u novinarstvu, ali i neodgovornim ponašanjem pojedinih medijskih vlasnika.

"Upravo zbog toga što Vlada očito želi pomoći novinama, nema valjanog kriterija po kojima bi pomogla samo nekima", navodi u pripćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.