STANKE U SABORU

HNS-ov Batinić izbacio iz takta Beljaka: Vi ste se na najsramotniji način prodali HDZ-u!

27.09.2018 u 14:10

Bionic
Reading

Usred rasprave o poreznoj reformi zastupnici su uzeli vrijeme za slobodni govor, odnosno stanke. Prvi se javio HNS-ov Milorad Batinić, čije su riječi naljutile HSS-ovog Krešu Beljaka

Batinić je svoju stanku iskoristio kako bi stao u obranu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i kurikularne reforme. 'Činjenica je da je profesorica i znanstvenica Blaženka Divjak prva ministrica koja je reformu obrazovanja dovela do učionice. To su činjenice', krenuo je Batinić.

Osvrnuo se na kritike iz Mosta da je HNS privatizirao reformu obrazovanja. 'Kad vi izgovarate riječ reforma, onda ona ima dijametralno suprotno značenje, a imali ste dvije godine u Vladi potvrditi se', kazao je Batinić.

Imao je što reći i HSS-u. 'Mislim da još uvijek imate slogan - 'Vjera u Boga i seljačka sloga', a kažete da zaglupljujemo ljude jer je vjeronauk u školama. Vi vrijeđate vjernike i njihov izbor. vjeronauk u školama nema veze s Ministarstvom obrazovanja, nego je posljedica Vatikanskih ugovora. Ili to ne znate ili svjesno manipulirate javnošću', poručio je.

Hrastu je poručio da HNS djecu nikada neće učiti da je Zemlja ravna ploča i da neće koristiti kurikulume iz 16. stoljeća.

No najviše je, kaže, bio razočaran što su na kurikularnu reformu stigle kritike iz GLAS-a. 'Bit ću možda malo i prestrog no desilo se nešto u sabornici vezano uz obrazovnu reformu. Pošto se nije ostvarila Amsterdamska koalicija, možda bi bilo dobro da formirate koaliciju kaosa', kazao je Batinić, unatoč negodovanju iz saborskih klupa.

'Da, ministrica Divjak radi na reformi i to joj je omogućio HNS, što god vi milili o tome. Struka je pobijedila, struka će nastaviti raditi na reformi dok god je HNS zadužen za nju. HNS i ova Vlada stvaraju obrazovni sustav koji će hrvatsku vući naprijed. I zato, ni lijevo ni desno, nego samo naprijed', kazao je Batinić.

Njegova stanka izbacila je iz takta i Mostovce i HSS. 'Evo, zahvalit ću se Vrdoljaku, Srećku Ferenčaku, Tomislavu Sauchi za tu reformu kojoj svjedočimo svakog dana. Hvala im što su isporučili 14 tableta sveukupno i što su udžbenici isporučeni na vrijeme najsiromašnijima', ironično je odgovorio Mostov Nikola Grmoja.

  • +18
Sabor raspravlja o paketu poreznih zakona Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Batinićevo izlaganje potpuno je izbacilo iz takta HSS-ovog Krešu Beljaka, koji je podsjetio da je na izborima 2016. HNS bio na listi s HSS-om. 'Prozivaju me oni koji su tada kritizirali nazadnost HDZ-a i nazadnost obrazovanja. Izmislili su Divjak. Vaša reforma je HEP i zauzimanje dobro plaćenih mjesta u HEP-u i Janafu. Vi ste se na najsramniji način prodali HDZ-u', poručio je Beljak.

'Ne radite ništa, ne postojite. Pustite HSS na miru. Nisam se mislio javiti, ali povukli ste me za jezik. Mislili ste da ću šutit?', vikao je Beljak.

'Zajedno smo se borili na izborima. Vi zaglupljujete cijele generacije mladih ljudi kako bi HDZ dobio birače. To su vaše reforme. Vi ste samota hrvatske politike', kazao je Beljak.

Batinić je zatražio i povredu poslovnika, no predsjedavajući Božo Petrov zaključio je da nije bilo vrijeđanja, nego samo iznošenja mišljenja na koje svaki zastupnik ima pravo.