tajanstvena paljanica

Hoće li ovo oružje preokrenuti rat? Rusi priznali: Imat ćemo velike probleme, bombarderi su ugroženi

31.08.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Prošle subote, povodom Dana neovisnosti Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski najavio je prvo korištenje novog domaćeg ukrajinskog oružja koje bi moglo značajno promijeniti dinamiku rata protiv Rusije. Novo oružje, nazvano Paljanica, kombinira karakteristike drona i rakete, a Zelenski ga je opisao kao 'dron-raketu' osmišljenu za napade na ruske vojne ciljeve. Stručnjaci vjeruju da bi Paljanica mogla imati dalekosežne posljedice na bojištu

Paljanica je novo ukrajinsko oružje koje kombinira najbolje karakteristike dronova i raketa. Prema riječima predsjednika Zelenskog, ovo oružje je razvijeno domaće, s ciljem uništavanja ruskih vojnih kapaciteta, posebno zračnih baza s kojih Rusija lansira napade na ukrajinske gradove i vojne ciljeve. Ime Paljanica, koje se odnosi na tradicionalni ukrajinski kruh, ima simboličko značenje, ali i praktičnu konotaciju, jer je riječ notorno teška za izgovoriti ruskim govornicima.

U svom govoru 25. kolovoza, Zelensky je istaknuo da je Paljanica uspješno korištena u svom prvom napadu na ruski vojni cilj. 'Možemo zaustaviti napade na naše gradove udaranjem nosača tih oružja — ruskih zrakoplova na vojnim aerodromima. Dana 24. kolovoza, prvi put smo uspješno upotrijebili naše novo oružje: Paljanica, ukrajinsku dron-raketu dugog dometa koju smo razvili domaće kako bismo uništili neprijateljsku ofenzivnu moć,' rekao je Zelensky. 'Pogodili smo neprijatelja. Zahvaljujem svima koji su to omogućili: svim istraživačima, proizvođačima i našim ratnicima. Ponosan sam na vas. Rusiji će biti teško — teško im je reći što ih je pogodilo, a teško će se i braniti protiv toga."

Tehničke karakteristike i potencijal

Ukrajinski ministar strateških industrija Oleksandr Kamišin otkrio je nekoliko dodatnih detalja o Paljanici. Prema njegovim riječima, prva upotreba ovog oružja bila je usmjerena na ruski vojni cilj unutar okupiranog ukrajinskog teritorija, a ne unutar ruskih granica. Kamišin je naglasio da Paljanica dijeli karakteristike i raketa i dronova, što znači da ima sposobnosti oba tipa oružja, iako nije specificirao koje su točno te karakteristike, piše neovisni ruski portal Meduza.

Dana 25. kolovoza, ukrajinska vladina platforma za prikupljanje sredstava United24 objavila je videozapis koji prikazuje Paljanicu. Prema isječku, oružje se lansira s kopnene platforme, ima turbo-mlazni motor i domet od oko 600-700 kilometara, što ga stavlja u doseg približno 20 ruskih vojnih aerodroma. Izraelski vojni stručnjak Serhii Auslender izvijestio je da dron-raketa ima bojnu glavu od 50 kilograma, iako to još uvijek nije neovisno potvrđeno. Ukrajina nije objavila informacije o navigacijskom sustavu ovog oružja, što dodatno povećava misterioznost Paljanice i njezin utjecaj na ruske snage.

Kako Paljanica mijenja ratnu dinamiku?

Ukrajinski vojni stručnjaci vjeruju da Paljanica predstavlja značajan korak naprijed u ukrajinskoj obrambenoj tehnologiji. Sposobnost ovog oružja da cilja ruske zračne baze mogla bi ozbiljno oslabiti rusku zračnu superiornost, koja je do sada igrala ključnu ulogu u ruskim napadima na ukrajinske gradove i vojne ciljeve. Rusija je već pokazala svoju ranjivost na ukrajinske napade na udaljenim zračnim bazama, kao što je slučaj s napadom na zračnu bazu u Engelsu u prosincu 2022. godine. Tada su ukrajinske snage koristile prepravljene sovjetske izvidničke dronove Tu-141 Strizh, koji su opremljeni mlaznim motorima kako bi se ubrzali do nadzvučne brzine.

Izvor: tportal.hr

Ruski vojni stručnjak, koji je razgovarao za Novaya Gazeta pod uvjetom anonimnosti, smatra da će turbo-mlazni motor Paljanice omogućiti da ide znatno brže od običnih dronova, iako vjerojatno neće moći probiti zvučnu barijeru. Međutim, brzina Paljanice će joj omogućiti da izazove ozbiljne probleme za ruski sustav protuzračne obrane, koji je već pokazao određene slabosti. Ruska krstareća raketa Kalibr može putovati do 800 kilometara na sat; moguće je da će Paljanica moći letjeti gotovo jednako brzo, što bi joj omogućilo da izbjegne ruske protuzračne sustave i uspješno pogodi svoje ciljeve.

Ekonomičnost i proizvodnja Paljanice

Jedna od ključnih prednosti Paljanice je njena relativno niska cijena u usporedbi sa zapadnim krstarećim raketama. Prema riječima ukrajinskog pukovnika u pričuvi Romana Svitana, Paljanice se sastoji od jednostavne strukture: cijevi s motorom u repu, spremnika za mlazno gorivo, krila, GPS navigacijskog sustava i bojne glave s nekoliko stotina kilograma eksploziva. Ova jednostavnost omogućava proizvodnju po cijeni od oko 50.000 do 100.000 dolara po jedinici, dok zapadne krstareće rakete često koštaju više od milijun dolara po jedinici.

Paljanica se može lansirati s bilo koje ravne površine, što dodatno olakšava njeno korištenje. Na primjer, moguće ju je lansirati s ceste, dok krstareće rakete koje su Ukrajini dostavili zapadni partneri zahtijevaju lansiranje s aviona. Svitan je također sugerirao da bi Paljanica mogla koristiti bojni teret visokoeksplozivnih ili kasetnih bombi, kojih Ukrajina još uvijek ima na zalihama iz sovjetskog doba.

Izazovi za rusku obranu

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Paljanica predstavlja veliki izazov za ruski sustav protuzračne obrane. Prema ruskom vojnom stručnjaku, mlazni motori Paljanice lako su otkrivi na radarskim ekranima, ali njihova brzina mogla bi im omogućiti da izbjegnu presretanje od strane ruskih protuzračnih raketa. 'Potrebno je vrijeme da se otkrije leteći cilj i lansira protuzračna raketa na njega. Ako se više ciljeva u Rusiji napadne velikim brojem Paljanica istovremeno, to će preopteretiti sustave protuzračne obrane i omogućiti nekim raketama da pogode svoje ciljeve,' rekao je stručnjak.

Jedan od ključnih razloga zašto Paljanica predstavlja tako ozbiljan problem za rusku obranu je njena ekonomičnost. Oružje je znatno jeftinije od sličnih zapadnih raketa, što Ukrajini omogućava proizvodnju u velikim količinama. Osim toga, Paljanica će vjerojatno imati inercijalni navigacijski sustav sa satelitskom korekcijom, što dodatno smanjuje troškove proizvodnje u usporedbi s raketama koje koriste složenije infracrvene sustave navođenja.

Mogući utjecaji na rusku vojnu strategiju

Ako Ukrajina uspije proizvesti Paljanica u velikim količinama, to bi moglo prisiliti Rusiju na značajne promjene u njihovoj vojnoj strategiji. Prva posljedica mogla bi biti premještanje ruskih zrakoplova, uključujući bombardere Su-34, dalje od granice s Ukrajinom. Ovi bombarderi trenutno igraju ključnu ulogu u ruskim napadima na ukrajinske gradove i vojne ciljeve, ali ako budu premješteni dalje u unutrašnjost Rusije, njihova učinkovitost će se smanjiti. Veća udaljenost od bojišta značila bi da će morati nositi više goriva, smanjujući tako kapacitet za nošenje bombi, što bi moglo rezultirati manje učestalijim napadima.

Osim toga, Paljanica bi mogla značajno smanjiti prijetnju ruskih borbenih helikoptera, koji jednostavno neće moći dosegnuti zonu bojišnice s udaljenih aerodroma. To bi moglo dodatno oslabiti rusku ofenzivu i omogućiti Ukrajini da učinkovitije napada ruske vojne ciljeve, uključujući skladišta streljiva, goriva i logističke centre.