analiza politica

Hoće li presuda naškoditi Trumpu na izborima? Pet je ključnih stvari

31.05.2024 u 10:54

Bionic
Reading

Sve su interne ankete, koje su naručivali iz Trumpove kampanje, pokazivale da bi on mogao 'preživjeti' osuđujuću presudu i da je osuda u slučaju što se vodio u saveznoj državi u kojoj tradicionalno pobjeđuju demokrati već uračunata u procjene njegovih šansi. No sada će otkriti jesu li u pravu, piše Politico

Tjednima, čak i dok se odvijalo suđenje i curili su najsitniji detalji, ankete u predsjedničkoj utrci nisu se puno mijenjale. Ali osuđujuća presuda baca Trumpa u potpuno neistražen teritorij, a neke ankete pokazuju da bi mogao platiti cijenu u studenom na izborima.

Politico donosi pet zaključaka iz presude - i što bi to moglo značiti za kampanju sada osuđenog bivšeg predsjednika.

Presuda može biti važna na marginama (i margine mogu biti važne)

Osuđujuća presuda Amerikancima nije otkrila ništa što već ne znaju o Trumpu. O detaljima slučaja naširoko se izvještavalo i prije početka suđenja. U sve polariziranijem političkom okruženju broj doista neodlučnih birača je malen, a većina Amerikanaca, pokazuju ankete, smatra slučaj zatajenja novca manje ozbiljnim od drugih Trumpovih pravnih problema.

Ali na predsjedničkim izborima, koji će vjerojatno biti neizvjesni, čak bi i marginalni utjecaj mogao biti značajan. I neke ankete pokazuju da bi neki birači mogli promijeniti stav. To ne mora značiti da će republikanci odjednom glasati za Bidena, već bi se jednostavno mogli odmaknuti od Trumpa kao pretpostavljenog kandidata te glasati za treću stranu ili ni za koga. Ranije ovog mjeseca istraživanje Sveučilišta Quinnipiac pokazalo je da je čak i među Trumpovim pristašama šest posto njih reklo da bi bili manje skloni glasati za njega ako bude osuđen. Čak i ako ta anketa bude lošija za Trumpa za četiri ili pet postotnih bodova, to bi moglo biti dovoljno da ga potopi.

Postoji, naravno, i drugi način na koji bi se sve moglo odviti. Ako se rezultati izbora u konačnici svedu na to koliko koji kandidat može povećati odaziv birača u svoju korist, što je Trumpu uspjelo 2016., a nije četiri godine kasnije, osuđujuća presuda mogla bi potaknuti njegove birače na što veći izlazak na izbore.

Trump već pokušava dovesti u vezu suđenje i izbore. Odmah poslije presude kazao je da je ona 'sramotna' te da je cijelo suđenje 'namješteno'. 'Pravu presudu će dati narod 5. studenog', kazao je.

Oprez s ranim anketama

Agencije za istraživanje javnog mnijenja vjerojatno će odmah izaći s prvim anketama. Ali Politico upozorava da treba biti oprezan s rezultatima koje će one pokazati jer nisu realan pokazatelj toga gdje će nacija biti za nekoliko mjeseci.

Do sada je anketiranje o tome kako će presuda utjecati na glasove u studenome bilo samo hipotetsko, i to o suđenju koje nije prenosila televizija i koje je javnost jedva pratila: 55 posto anketiranih birača reklo je da obraćaju malo ili nimalo pažnje na njega. Da ne spominjemo to da se održalo dosta prije prve predsjedničke debate u lipnju, konvencije bilo koje stranke ili kampanje nakon Praznika rada.

Javno mišljenje također se može dramatično promijeniti. Primjer za to je promjena stava u slučaju napada na Kapitol. Neposredno nakon nereda 6. siječnja 2021. mnogi tradicionalni republikanci distancirali su se od Trumpa, smatrajući ga 'oštećenom robom', dok su velike korporacije i brendovi smanjili donacije zastupnicima koji su glasali protiv potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora 2020. No takvo razmišljanje nije se dugo zadržalo.

Uz to, rezultati anketa mogli bi se ponovno promijeniti nakon 11. srpnja, za kada je zakazano ročište na kojem će biti određena kazna za Trumpa.

  • +12
Donald Trump na suđenju Izvor: EPA / Autor: Mark Peterson / POOL

Alvin Bragg zapečatio je svoje mjesto u povijesti demokrata

Kad je u četvrtak ušao u sudnicu na adresi Center Street 100, glavni tužitelj na Manhattanu tamo se ukazao prvi put nakon što mjesecima nije javno govorio o slučaju. 'O tome govorim samo u sudskim spisima i na sudu. To je ono što mi radimo', rekao je Bragg za Politico prije početka suđenja.

Ali on je vodio kampanju na obećanju da će se suprotstaviti Trumpu. To je bilo dovoljno da pobijedi na predizborima prije tri godine, prije nego su mu stigle kritike nekih kolega demokrata - i bivšeg tužitelja - zbog svog vođenja istraga protiv njega.

Njegovo 'iskupljenje' stiglo je u četvrtak, kada je Bragg postao prvi tužitelj koji se usudio uhvatiti u koštac s bivšim predsjednikom SAD-a i tako je vjerojatno učvrstio svoj status demokratskog narodnog heroja. Bragga, koji je crnac, Trump je nazvao 'degeneriranim psihopatom koji istinski mrzi SAD' i 'životinjom'.

Sada može napisati vlastitu političku sudbinu jer je dobio slučaj po sve 34 točke optužnice.

Na konferenciji za novinare nakon izricanja presude, Bragg je zauzeo pozu čeličnog beskompromisnog tužitelja.

'Iako je ovaj optuženik posve drugačiji nego bilo koji u američkoj povijesti, mi smo došli do ovog suđenja i konačno danas do ove presude na isti način kao i u svakom drugom slučaju', rekao je.

Demokrati nisu jedinstveni u mišljenju

Saveznici predsjednika Joea Bidena ne razmišljaju isto o tome kako se odnositi prema Trumpovoj osuđujućoj presudi. Neki postupaju pažljivo, daju kratke i jednostavne izjave o pravnom sustavu koji na kraju kod svakog utvrdi odgovornost. Drugi odluku porote vide kao šansu da se bivšeg predsjednika proglasi nepodobnim za ponovno obnašanje dužnosti.

Guverner Illinoisa J.B. Pritzker napao je Trumpa u izjavi, nazvavši ga 'rasistom, homofobom, prevarantom i prijetnjom ovoj zemlji' te rekavši da 'sada može dodati još jednu titulu svojoj listi — zločinac'.

'Da budem jasan, Donald Trump nikada neće biti 47. predsjednik SAD-a', nastavio je Pritzker.

No demokratska senatorica Elizabeth Warren, članica Bidenova nacionalnog savjetodavnog odbora za kampanju i žestoka Trumpova kritičarka, protiv je politiziranja prve kaznene presude bivšem predsjedniku.

'Ponosna sam na to što je naš pravosudni sustav funkcionirao', rekla je Warren za Politico. 'Ovdje se ne radi o politici i ne bi se trebalo raditi o politici', dodala je.

'Ovo nije trenutak ponosa ni za koga u našoj naciji što je čovjek koji je izabran za predsjednika SAD-a sada osuđen za 34 kaznena djela. Ovo je tužan dan za našu zemlju', kazala je.

Biden se tek treba suočiti sa svojim problemom

Kada je Bidenova kampanja poslala glumca Roberta De Nira da se pojavi pred zgradom suda, to se pretvorilo u nadvikivanje između De Nira i Trumpovih pristaša, što je navelo bivšeg savjetnika Baracka Obame Davida Axelroda da napiše da 'tko god je u Bidenovu stožeru režirao De Nirov nastup u utorak, vjerojatno je trebao odmah odustati od te ideje'.

U četvrtak je reakcija Bidenove kampanje na presudu bila odmjerenija.

'Trump je uvijek pogrešno vjerovao da se nikada neće suočiti s posljedicama kršenja zakona u svoju korist. No današnja presuda ne mijenja činjenicu da se američki narod suočava s jednostavnom stvarnošću. I dalje postoji samo jedan način da se Donald Trump zadrži izvan Ovalnog ureda: glasačka kutija. Osuđivan zločinac ili ne, Trump će biti republikanski kandidat za predsjednika', kazao je Michael Tyler, direktor komunikacija Bidenove kampanje.

To nije bio baš žestok napad na Trumpa.

Kako god reagirao ubuduće, Bidenov tim sada se suočava sa svojom teškom situacijom. Isprepletenost pravnog i političkog svijeta idućeg će se tjedna okrenuti njemu, kada se njegovu sinu Hunteru Bidenu bude sudilo za ilegalno posjedovanje oružja u Wilmingtonu u državi Delaware.

Samo nekoliko dana nakon završetka suđenja Trumpu to će republikancima dati priliku da krenu u napad - ili, u najmanju ruku, da pokušaju povući usporedbu između ta dva suđenja.