JAKOVČIĆ POSLAO PISMO MILANOVIĆU

Hoće li se Kukuriku četvorka više ikada sastati?

05.06.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Kako možemo govoriti o stabilnosti Kukuriku koalicije ako se šefovi koalicijskih stranaka redovito ne sastaju, a za dvojicu se zna da su u lošim odnosima? To su, poznato je, premijer Zoran Milanović i šef IDS-a Ivan Jakovčić koji je nakon uspjeha na lokalnim izborima odlučio 'aktivirati' svoje članstvo u koaliciji i zatražiti sastanak partnera

Netrpeljivost Ivana Jakovčića i Zorana Milanovića postala je jasna kada je premijer i šef SDP-a raspustio stranačke organizacije u Istri krajem 2012. godine. Tu je Jakovčić vidio prijetnju svoga partnera koji je imao ambicije srušiti IDS u Istri i ojačati SDP. Tada se Jakovčić počeo braniti napadima koji su se odbijali od zida tišine koji je podignuo Milanović. 'Ovo što Milanović radi Istri posljednji je činio Franjo Tuđman u devedesetima. Unatoč svemu, IDS neće istupiti iz Vlade', govorio je Jakovčić prošle godine i sve više ljutio premijera.

Milanović je IDS-u 'preoteo' Damira Kajina koji se udružio sa SDP-om, kandidirao za župana Istarske županije i izgubio od IDS-ovog Valtera Flege. SDP je u Istri blago ojačao, ali ipak ne dovoljno da sruši IDS. Na valu izbornog uspjeha Jakovčić je izašao iz kuta i odlučio 'obnoviti svoje članstvo' u Kukuriku koaliciji. Poslao je pismo Zoranu Milanoviću, predsjednici HNS-a i potpredsjednici Vlade Vesni Pusić i šefu HSU-a Silvanu Hrelji kako bi organizirali zajednički sastanak: 'Da, poslali smo pismo kolegama iz naših partnerskih stranaka s nadom da ćemo naše partnerstvo vratiti na početke i vrijeme prije pobjede na parlamentarni izborima', rekao je Jakovčić za tportal.

'Ne znam hoće li kolege pristati, prijedlog je da se nađemo jer je važno da pokažemo zajedništvo u krizi', kaže Jakovčić. Upitan jesu li ikada imali takav sastanak u godinu i pol dana koalicije, kaže da su imali 'šesti ili sedam zajedničkih susreta' kada je, tvrdi, atmosfera između šefova bila jako dobra. 'Želim da se vratimo u ta vremena. Imali smo gotovo jednom mjesečno sastanke od veljače do listopada prošle godine', rekao je Jakovčić.

Na pitanje zamjera li i dalje Milanoviću politiku u Istri Jakovčić kaže: 'Mi nismo u svađi, a moramo se naći i razgovarati. Izbori su završeni i ne želim više govoriti o prošlosti, okrenimo se buućnosti.'

Premijer Milanović zasad ignorira Jakovčića, a ne znamo ni je li već dobio njegovo pismo - u Vladi nam to nisu mogli potvrditi. Mogli su se čuti stavovi da koalicija funkcionira na razini Vlade, odnosno ministara iz gotovo svih stranaka koalicije koji u njoj sjede i da je to sasvim dovoljno. Kažu da ne vide razlog zbog čega bi se šefovi stranaka redovito sastajali kada se ionako najvažnije odluke za državu donose na sjednicama Vlade.

U Vladi ne sjedi nijedan ministar iz Hrvatske stranke umirovljenika, no njihov šef Silvano Hrelja nije nezadovoljan. Kaže da će se odazvati Jakovčićevom pozivu na sastanak, ali ističe da ne želi sudjelovati u svađi njega i premijera: 'Što se mene tiče - komunikacije nikada dosta, ali ne želim biti miritelj između Milanovića i Jakovčića. Ja nemam komunikacijskih prepreka u odnosu s partnerima.'

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnju suradnju među partnerima u koaliciji Hrelja ipak kaže da više moraju zajednički planirati aktivnosti. 'Ako ćemo snositi zajedničku odgovornost, onda moramo zajedno i planirati aktivnosti za izlazak iz krize. Ali, pojedinačno, u odnosu svakoga od nas međusobno, ja nemam primjedbi', kaže Hrelja.

Šefica HNS-a i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić također je spremna odazvati se Jakovčićevom pozivu i sjesti za stol s partnerima. Kako je rekla u intervjuu za Globus, njezin je stav da ne bi bilo loše da zajedno sjednu i razgovaraju, ali dodaje da na takav način nije moguće voditi politiku zemlje.

Hoće li se Kukuriku četvorka ponovno sastati i pokazati složnost kakvu su demonstrirali u kampanji za parlamentarne izbore, odlučit će očito premijer i šef SDP-a Zoran Milanović. Premda se trudi prikazati Vladu kao čvrstu i složnu, previše konkretnih činjenica dokazuje suprotno.

Poznato je da se zbog razlika u politici SDP-a i HNS-a opstruiraju i neki zakoni poput Zakona o porezu na nekretnine, a nerijetko se ministri ne mogu suzdržati pa tu i tamo preko medija 'udare' na ministra iz druge stranke. Posljednji primjer dali su nam HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i SDP-ov ministar financija Slavko Linić. Podsjetimo, Linić se ljutito okomio na sindikate i upravu HEP-a zbog odluke da se radnicima isplate bonusi od 3.550 kuna, a pri tome je javno upitao Vrdoljaka što misli učiniti po pitanju tog problema. Vrdoljak je uskoro najavio pregovore oko ukidanja bonusa, ali je sljedeći dan već branio svoj ponos i uzvratio Linićevoj indirektnoj optužbi da loše radi svoj posao. Vrdoljak je poručio da će se na kraju pokazati tko bolje vodi svoj resor. Je li ovo slika čvrste i jedinstvene koalicije, procijenite sami.