kazne do 10.000 eura

Hoćete li staru klimu moći zamijeniti novom? Državni tajnik ima rješenje

09.09.2024 u 20:14

Bionic
Reading

Novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada trebao bi uvesti red i u pročelja zgrada. Trebalo bi odzvoniti pregrađivanju, natkrivanju i zatvaranju balkona i lođa, a slično je i s klima-uređajima

No, zakon ne djeluje retroaktivno, pa ako imate klimu ne morate brinuti. Ali što ako vam se klima pokvari i odlučite postaviti drugu?

"Kad zakon stupi na snagu, više nećemo stavljati klime na pročelja, niti ćemo stare klime koje se pokvare mijenjati novima na pročelju, jer kazne su prevelike i ne želimo ih plaćati", kazao je za RTL vlasnik tvrtke za servis i prodaju rashladnih uređaja Ivan Vranek.

Za tvrtku kazna ide i do 10.000 eura. Kaznu plaća i monter, ali i vlasnik stana od tisuću do pet i pol tisuća eura. Najveći problem, kažu monteri, bit će onima koji vanjsku jedinicu nemaju gdje drugdje postaviti. U ministarstvu tvrde da uvijek postoje opcije.

"Tehnologija danas već odavno poznaje unutarnje pomične klima uređaje. Može se postaviti unutarnja jedinica, u sobu se postavi jedinica, ona funkcionira, na tržištu se može kupiti takva jedinica", rekao je državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i imovine Željko Uhlir.