NAKON OPOMENE IZ SREDIŠNJICE

Horvat povukao preporuku međimurskom HDZ-u da glasaju za njega

26.08.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat povukao je preporuku te organizacije da međimurski HDZ-ovci na nadolazećim izborima glasaju upravo za njega. Horvat je to učinio nakon što mu je stigla opomena iz središnjice HDZ-a u Zagrebu

Međimurski županijski odbor HDZ-a kojem je na čelu Horvat donio je, podsjetimo, preporuku za sve članove da preferencijalni glas daju upravo Horvatu, a ne nekome drugom.

Međutim, iako si je Horvat tako želio osigurati prolaz u Sabor, uskoro mu je stiglo upozorenje iz središnjice.

'Upozoravam da bi takav postupak bio u suprotnosti s odlukama Predsjedništva i Središnjeg odbora te izbornom strategijom HDZ-a u smislu da svaki HDZ-ov kandidat na izbornim listama treba imati jednak tretman u korištenju instituta preferencijalnog glasovanja. Podsjećam da ste na sjednicama Predsjedništva i Središnjeg odbora bili osobno nazočni i glasovali za te odluke', napisao je u dopisu Horvatu glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te priprijetio 'odgovarajućim mjerama' ako takva preporuka ne bude ukinuta.

Horvat se kao predsjednik međimurskog HDZ-a nalazi treći na listi, a preporukom si je želio osigurati da ga oni niže od njega ne preskoče s preferencijalnim glasovima. 'Bez obzira na to što su Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija veće od nas, ako svi mi zajedno odlučimo preferencijalno glasovati za Horvata, tad ćemo i mi skupiti deset posto glasova i time će on doći na čelo liste. U tom slučaju imamo sigurnog predstavnika u Saboru iz Međimurske županije, a osvajanje više od 10 posto osvojenih preferencijalnih glasova bio bi jasan znak budućem premijeru Andreju Plenkoviću da svi zajedno u Međimurju stojimo iza odluke da Horvata predloži za ministra u svojoj novoj vladi', napisali su, kako je prenijela Slobodna Dalmacija, međimurski HDZ-ovci u odluci.

No, tu je odluku međimurski HDZ jučer stavio izvan snage, priopćili su iz HDZ-a. 'Preporuka je stavljena izvan snage nakon što je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković dopisom upozorio Županijski odbor da je ona u suprotnosti s odlukama Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a, kao i usvojenom izbornom strategijom da svaki kandidat ima jednak tretman i pun integritet u mogućnosti korištenja instituta preferencijalnog glasa - a sve u cilju postizanja što boljega izbornog rezultata i poštivanja dosegnutih demokratskih standarda unutar stranke', kažu u HDZ-u.