BURNO NA PRESSICI

Hrabro dijete: Neka i Norina mama pokaže račune!

05.12.2013 u 20:56

Bionic
Reading

Članovi Udruge 'Hrabro dijete' rekli su na današnjoj konferenciji za novinare da su ogorčeni hajkom koju je pokrenula obitelj Atanasovski-Šitum te su ustvrdili kako nikakvih malverzacija s novcem za liječenje djevojčice Nore nije bilo, da račun nije 'zamračen', a mjerodavne su pozvali da se pozabave računima Norinih roditelja

U vezi s jučerašnjim nalazom inspekcije Ministarstva financija, koja je utvrdila nepravilnosti u radu te udruge, rekli su kako nisu doblili ni zapisnik ni rezultate provedenog nadzora.

'Zadnji trzaji'

Iz obitelji Šitum stiže odgovor.

'Ovo su vjerojatno zadnji trzaji prije nego što završe u zatvoru. Pretpostavljam da nije bio nadzor nad mojim računom jer je to bio račun na kojem je majka skupljala za svoje dijete', kaže Đana Atanasovska te poručuje kako nema ništa protiv da podastre svaki ispis obiteljskih računa.

'Moj račun za razliku od njihova nije bio tajan. Ja sam na prvoj presici kad sam najavila rad zaklade došla sa službenim rješenjem koje sam dobila od udruge Hrabro dijete na kojem je bilo prikazano 2,190.000 kuna', kaže Atanasovska.

U ovoj priči sve se optužuje za laži. Novinare, udrugu, obitelj Šitum, ministarstvo financija. Istinom se trenutačno bavi DORH.

Prvi put od izbijanja afere u vezi s humanitarnom akcijom u kojoj je skupljan novac za liječenje Nore Šitum, Udruga 'Hrabro dijete' održala je konferenciju za novinare u svojem sjedištu u Novoj Gradiški, a njezina predsjednica Jasmina Žužić zatražila je da se udruzi kaže kome da prebaci novac s računa.

'Mi do danas za to nikakvo rješenje nismo dobili. Da bismo proveli akciju, morala sam izvaditi brdo papira da nisam kažnjavana, a bit ću kažnjena jer sam kasnila s prijavom humanitarne akcije. Ako me pitate, ponovno bih učinila ... da spasimo neko drugo dijete jer nema cijene dječjem životu, nijedan novac nije važan', rekla je Žužić.

Istaknula je kako je zbog cijele afere novac prikupljen u akciji nemoguće upotrijebiti za liječenje druge djece.

'Shvatite već jednom - mi smo roditelji koji imamo djecu oboljelu od raka koja možda sutra neće doživjeti svoj dan. A vi ste nas optužili za to da smo pokrali novac. Može li novac kupiti život? Pokazalo se da ne može, da je proklet i takav je - jer se za njega druga strana otima', izjavila je Jasminka Žužić, predsjednica udruge Hrabro dijete.

Po riječima tajnika Udruge 'Hrabro dijete' Harisa Kapetanovića, ta je udruga ispostavi ureda državne uprave u Novoj Gradiški dostavila dopunjeno izvješće u kojemu navodi da je od 2. veljače do 31. listopada 2013. u akciji ukupno prikupljeno sedam milijuna 495 tisuća kuna. U izvješću se navodi i da su troškovi provedbe akcije bili 68 tisuća kuna.

Na računu udruge u vezi s akcijom za Noru 31. listopada bilo je četiri milijuna 234 tisuće kuna.
302645 ,302577 ,301305,296845
Na konferenciji je bilo riječi i o 5.280 dolara koje je jedan od donatora uplatio na račun Radio Psunja.

Članica udruge Đurđa Siladi istaknula je da je udruga o tom novcu izvijestila još u veljači te da je novac privremeno završio na računu tog radija jer u tom trenutku nije bilo mogućnosti da se obavi transfer na račun udruge.

'Cijela priča o pronevjeri, o milijunskim otuđenjima završit će na 5.280 dolara koje smo spomenuli u točnom iznosu', rekla je i pozvala mjerodavne institucije da utvrde koliko je novca uplaćeno na račun roditelja pokojne Nore Šitum.

Đurđa Siladi tvrdi kako je obitelj Atanasovski-Šitum zasad izašla u javnost samo s okvirnom brojkom od 700 tisuća kuna premda je, po njoj, i ona bila dužna podnijeti izvješće u kojemu bi točno stajalo tko je i koliko uplatio na njihove račune.