SABORSKA DELEGACIJA

Hrvati prvi stigli u goste Koreji nakon povijesnog dogovora, ispričali su nam kako je bilo

30.04.2018 u 13:46

Bionic
Reading

Nakon povijesnog susreta čelnika Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong-una i Moon Jae-ina, u posjet Južnoj Koreji stiglo je i hrvatsko saborsko izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom. Prve dojmove ekskluzivno za tportal podijelio je SDP-ov saborski zastupnik i načelnik Kamanja Damir Mateljan, koji se također nalazi u delegaciji

Nakon povijesnog susreta čelnika dvaju Koreja prošli petak, prva strana delegacija koja je stigla u Južnu Koreju je ona iz Hrvatske. Naime, na poziv potpredsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna u Južnoj Koreji ovih dana boravi potpredsjednik Sabora Željko Reiner sa saborskom delegacijom.

Ekskluzivno za tportal prve dojmove posjeta podijelio je SDP-ov saborski zastupnik Damir Mateljan, koji i sam u izjavi ističe važnost susreta koji se dogodio prije svega par dana.

'Koliko je taj susret važan za južnokorejsku politiku, dokaz je i razgovor s veleposlanikom Republike Koreje u Hrvatskoj, koji nas je zamolio da u svakom službenom razgovoru istaknemo kako smo i mi 'osupnuti' tim događajem i kako smo uvjereni kako je to početak mira i prosperiteta na čitavom korejskom poluotoku, procesa koji će završiti ujedinjenjem Koreja', prenosi Mateljan svoja razmišljanja za tportal.

Podsjetimo, u petak se dogodio povijesni susret čelnika Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong-una i Moon Jae-ina, koji su pritom potpisali i deklaraciju kojom su se suglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka. Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije, poručivši da 'na Korejskom poluotoku neće više biti rata'.

I dok svijet pozdravlja povijesni susret, Mateljan kaže da je njegov dojam da su u samoj Južnoj Koreji mišljenja podjeljena. 'Prateći lokalne vijesti u ovih nekoliko dana, zaključak je da su Korejci svijesni važnosti trenutka, a pogotovo stariji dio društva (koji je doživio rat) izuzetno je optimističan. No, čini mi se da su mladi nešto rezerviraniji', kaže nam Mateljan.

Ukazuje Mateljan i na zainteresiranost za međudržavnu suradnju. 'Hrvatska je popularna u Koreji nesrazmjerno svojoj veličini i korejsko gospodarstvo i politika izuzetno su zainteresirani za suradnju. Stoga im je najbolja vijest da će se na jesen u Seulu otvoriti hrvatsko veleposlanstvo', poručuje Mateljan.

  • +11
Susret čelnika dvaju Koreja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Reiner održao predavanje korejskim studentima

Prema saborskom priopćenju, Reiner je već održao sastanak s potpredsjednikom Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-sunom kojem je čestitao na održanom summitu te povijesnom sastanku čelnika Sjeverne i Južne Koreje, naglasivši važnost tog susreta kako za korejski poluotok, tako i za svijet.

Potpredsjednik Nacionalne skupštine Republike Koreje Park Joo-sun upoznao je izaslanstvo Hrvatskoga sabora s detaljima povijesnog sastanka naglasivši kako je sastanak veliko postignuće te se očekuju njegovi pozitivni učinci, ističući pri tom izjavu predsjednika Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Jong-una o prestanku razvijanja i testiranja nuklearnog oružja.

Dvojica potpredsjednika su u razgovoru potvrdili odlične bilateralne odnose dviju zemalja koji su bez otvorenih pitanja te izrazili želju za intenziviranjem gospodarske suradnje.

Reiner je također  iskazao zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene Hrvatske i Koreje koja je u 2017. porasla za čak 252 posto u usporedbi s 2016., te dodao kako se ovaj porast može pripisati Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Koreje, a koji se od polovice 2014. primjenjuje i na Hrvatsku. 'Iako s hrvatske strane i dalje postoji veliki deficit u robnoj razmjeni, daljnje poboljšanje gospodarskih odnosa vidimo u korejskim ulaganjima u ključne hrvatske projekte, posebno u područje transporta, infrastrukture i energetike', kazao je Reiner i dodao da hrvatska Vlada ulaže velike napore  da se pojednostavljenjem  zakonodavnog okvira poboljšala investicijska klima te uklone administrativne prepreke.

Potpredsjednik Park osvrnuo se na svoj boravak u Republici Hrvatskoj u rujnu prošle godine te istaknuo kako korejski turisti Republiku Hrvatsku prepoznaju kao jedno od poželjnijih turističkih odredišta, ali i zemlju koja je sve zanimljivija investitorima za daljnja ulaganja.

U nastavku službenog posjeta Koreji, potpredsjednik Reiner održao je predavanje studentima Katedre za hrvatski jezik na Sveučilištu Hankuk s temom 'Parlamentarna diplomacija u vanjskopolitičkim aktivnostima Republike Hrvatske'. U svom obraćanju istaknuo je važnost parlamentarne diplomacije i parlamentaraca koji postaju sve uključeniji u procese demokratizacije država, od prevencije konflikata do savjetovanja i pomoći u procesima izgradnje demokratskih sustava i osiguravanja političkih prava za sve građane. Studente je upoznao s glavnim značajkama hrvatske gospodarske, turističke i kulturne diplomacije.

Mateljan, član Pododbora Hrvatske izviđačke parlamentarne unije Odbora za obitelj, mlade i sport, sastao se sa zastupnikom Nacionalne skupštine Republike Koreje Kim Gyu Hwanom, potpredsjednikom parlamentarnog odbora za pitanja izviđača. Teme razgovora bile su aktivnosti saborskog Pododbora te međunarodne aktivnosti  Saveza izviđača Hrvatske.

U nastavku službenog posjeta, izaslanstvo Hrvatskoga sabora će primiti predsjednik Vlade Republike Koreje Lee Nak-yeon.