rak krvi

Hrvatska dvije godine kasni za Slovenijom u terapijama za multipli mijelom

18.06.2024 u 15:23

Bionic
Reading

Hrvatska za Slovenijom kasni oko dvije godine u dostupnosti novih lijekova za multipli mijelom, stoga je udruga MijelomCRO uputila u utorak apel zdravstvenoj administraciji za učinkovitiju borbu protiv drugog najčešćeg raka krvi, od kojega dnevno oboli barem jedna osoba

Optimizacija puta pacijenta kroz sustav, uspostava registara oboljelih i praćenje ishoda liječenja te dostupnost optimalnih terapija i multidisciplinarne skrbi zahtjevi su pacijenata istaknuti na stručnom skupu „Multipli mijelom – tri koraka za bolje ishode liječenja“ održanom na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Povod je bilo nedavno istraživanje Economist Impacta "Multipli mijelom u Srednjoj Europi i Baltiku“ koje je otkrilo značajne razlike u skrbi za pacijente u državama Srednje Europe i Baltika (CEB), među kojima se nalazi i Hrvatska, u odnosu na Zapadnu Europu.

Niža ulaganja u zdravstvenu skrb, te zakašnjelo uvođenje dijagnostičkih i terapijskih inovacija značajno pridonose produbljivanju razlika između europskih zemalja, zaključak je stručnjaka Economist Impacta.

Novi slučajevi i smrtnost u porastu

Multipli mijelom, navodi se u istraživanju, postupno zahvaća sve veći broj osoba u dobi od 30 do 50 godina, a novi su slučajevi, kao i smrtnost, u porastu. U Hrvatskoj je najmlađem pacijentu dijagnosticiran već s 24 godine, a procjena je da se svake godine otkrije više od 300 novooboljelih, od kojih su mnogi u punoj radnoj snazi.

Predsjednica udruge za podršku oboljelima "MijelomCRO" Mira Armour poručila je da je cilj svakom oboljelom omogućiti liječenje kakvo imaju pacijenti iz zapadnoeuropskih zemalja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodi registar oboljelih od raka, podsjetio je Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za kvalitetu, te istaknuo da je u procesu pokretanja i registar praćenja ishoda liječenja.

"Registri su neophodni, no zaživjet će tek kada se angažiraju osobe kojima će glavni zadatak biti unos podataka. Liječnicima je primaran posao liječenje pacijenata, a ne administracija", poručila je hematologinja Sandra Bašić Kinda, voditeljica radne skupine za multipli mijelom KroHema.

"Moramo ustrajati na dostupnosti optimalnih terapija u prvoj liniji liječenja, koje daju najdužu remisiju bolesti budući da takve opcije skraćuju boravak u bolnici, dižu kvalitetu života i radne sposobnosti", naglasila je.

Šarolikost simptoma otežava dijagnozu

Na skupu je naglašeno i da multipli mijelom karakteriziraju uobičajeni simptomi koji podsjećaju na mnoge druge bolesti, što je izazov u pravovremenom prepoznavanju bolesti, kako među općom populacijom, tako i među zdravstvenim radnicima.

Tijekom posljednja dva desetljeća provedeno je više od 3.000 kliničkih ispitivanja liječenja mijeloma, ali samo šest posto njih uključivalo je pacijente iz Srednje i Istočne Europe.

Istraživanje Economist Impacta provedeno je prosinca 2023. do travnja 2024. radi evaluacije načina liječenja multiplog mijeloma u 10 srednjoeuropskih i baltičkih država: Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Estoniji, Litvi i Latviji.

sve osim nogometa

Učitavanje...