'vrijeme za ubrzanje'

Godišnje u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli oko 25.000 ljudi: Ovo su ključni problemi

29.05.2024 u 15:23

Bionic
Reading

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika, rečeno je u srijedu na predstavljanju Manifesta "Vrijeme za ubrzanje - Europa zajedno protiv raka" na skupu Europske organizacije za borbu protiv raka (ECO) u Novinarskom domu u Zagrebu

Izvješće o Hrvatskoj (Cancer Pulse) predstavili su docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i član ECO odbora Marko Skelin i Nikolina Dodlek, medicinska sestra za onkologiju, članica Europskog onkološkog sestrinskog društva i ECO odbora.

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika. Ovi brojevi potvrđuju da su stope smrtnosti od raka u Hrvatskoj među najvišima u Europi, zbog nedostataka u prevenciji, probiru, ali i nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi, rečeno je na skupu.

Također, istaknuti su i neki od ključnih problema, među kojima je još uvijek velik broj pušača, nedostatak populacijskog programa probira raka vrata materice te manjak liječnika i medicinskih sestara.

U Hrvatskoj se, kako je rečeno, više od 22 posto stanovništva smatra svakodnevnim pušačima, u usporedbi s 18 posto prosjeka u Europske unije.

"Hrvati s dijagnosticiranim rakom pluća imaju samo 10 posto šanse za petogodišnje preživljavanje u usporedbi s 15 posto šanse ostalih Europljana. Unatoč tome što je Hrvatska prva europska zemlja koja je pokrenula program probira raka pluća, stope preživljavanja ispod su normalne", istaknuto je.

Nadalje, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koja nema populacijski program probira raka vrata maternice. Zaostajemo i u probiru raka debelog crijeva, sa samo 25 posto uključenosti među građanima koji ispunjavaju uvjete, znatno ispod stope od 80 posto, koja se postiže drugdje u Europi.

Osim toga, Hrvatska ima samo 748 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika u odnosu na europski prosjek od 879 na 100.000 stanovnika. Situacija je lošija po pitanju liječnika, Hrvati imaju samo 60 liječnika na 1000.000 u usporedbi s europskim prosjekom od 78 za istu populaciju.

Uz nazočnost brojnih eksperata iz područja onkologije, ali i ostalih grana medicine, pod motom ''Ubrzajmo napredak- Europa zajedno protiv raka'', skup je otvorio Mike Morrissey, izvršni direktor ECO-a u čijem su sklopu 42 države članice i 21 udruga pacijenata.

Europski gost naglasio je da je Europa ujedinjena u borbi protiv maligne bolesti te podsjetio da "'Time for Accelerate" podupiru nacionalni i europski parlamentarci za borbu protiv raka, kao i političari iz cijelog spektra, bez obzira na stranačke preferencije.

Potvrdili su to u Novinarskom domu i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica (HDZ), kao i njezini stranački kolege, te ravnatelj NZJZ ''Dr. Andrija Štampar'' Branko Kolarić (SDP) i drugi.

Edukativno- medicinski skup organiziran je uoči izbora za nove zastupnike u Europskom parlamentu, 9. lipnja, s obzirom na to da je jedan od ključnih prioriteta i novoga saziva sustavna borba protiv raka u Europi.