vojna nabava

Hrvatska šalje 30 tenkova M-84 Ukrajini, a kupuje 50 najnovijih Leoparda

28.10.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Hrvatska će do kraja godine isporučiti 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila M-80 Ukrajini, a od Njemačke će kupiti do 50 najnovijih inačica tenkova Leopard 2A8, izvijestio je ministar obrane Ivan Anušić

'Riječ je o ustupanju, zamjeni naše tehnike sa zapadnom tehnikom. Kako je rečeno, 30 tenkova M-84 i 30 borbenih oklopnih vozila M-80 do kraja godine ide u ukrajinu kao pomoć Ukrajincima u borbi za svoju neovisnost i slobodu', rekao je Anušić nakon sastanka s njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom.

Hrvatski je ministar rekao da je sve dogovoreno s Njemačkom, koja će preuzeti navedena vozila, a 'dio sredstava će uplatiti za avans za nabavu do 50 tenkova Leopard najnovije generacije 2A8, koji će u ovom trenutku biti naručeni i početi se raditi i isporučivati za Hrvatsku'. Dva su ministra zato danas potpisala pismo namjere, kojim se definira slanje tenkova i borbenih vozila Ukrajini, uključujući pričuvne dijelove i streljivo, kao i to da će novac koji će Hrvatska dobiti od Njemačke za te tenkove i borbena vozila biti iskorišteno za nabavu novih Leoparda.

  • +5
Ilustrativna galerija/Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER