KOLEGIJALNI MODEL

Hrvatska podupire ured europskog tužitelja, ali...

08.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska načelno podupire inicijativu Europske komisije za uspostavu ureda europskog javnog tužitelja, ali se umjesto predloženog hijerarhijskog modela ureda na čelu sa javnim tužiteljem i četiri zamjenika zalaže za kolegijalni model ureda, sastavljen od nacionalnih predstavnika država članica, doznaje tportal iz Ministarstva pravosuđa

Istrage EPPO-a

Europska komisija želi da Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) zaživi 2015. kao neovisno tijelo pod demokratskim nadzorom. Delegirani europski tužitelji vodili bi istrage u državamačlanicama, koristeći nacionalne kadrove i poštujući zakonodavstvo tedržave. Europski javni tužitelj bi usklađivao njihov rad. Ured EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF) nastavio bi djelovati u području koje neće pokrivati ured javnog tužitelja.

Navedeno stajalište Hrvatske usvojeno je na sjednici Vlade, a Sabor ga može, ali i ne mora, revidirati.

Podsjetimo, Europska komisija predložila je u srpnju uspostavu ureda europskog javnog tužitelja koji bi se bavio kaznenim djelima povezanim s nezakonitom uporabom sredstava iz europskog proračuna.  Uspostavi ureda usprotivilo se 11 država: Cipar, Češka, Francuska, Mađarska, Irska, Malta, Nizozemska, Rumunjska,Slovenija, Švedska i Velika Britanija. Danska prema svojem izuzeću izeuropskih ugovora također neće sudjelovati. Stoga će ured vjerojatno biti osnovan putem mehanizma pojačane suradnje za što je potrebno najmanje devet država članica, izvijestili su prošlog tjedna europski mediji.

Parlamenti država članica trebali su do 28. listopada poslati svoje eventualne prigovore, a kako većina nije poslala svoja obrazložena mišljenja 'može ih se svrstati među one koje će vjerojatno sudjelovati u uspostavi ureda europskog javnog tužitelja', kazala je glasnogovornica Europske komisije za pravosuđe Mina Andreeva

Hrvatska se pak zalaže za ured sastavljen od nacionalnih predstavnika država članica – viših državnih odvjetnika/tužitelja. Takav horizontalni, odnosno kolegijalni model ustrojstva ureda, pored Hrvatske zagovara i veći broja država članica Europske unije, poručio je Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.

'Stoga smo na sastanku ministara pravosuđa održanog 7. listopada 2013. u Luksemburgu naglasili potrebu za daljnjim usuglašavanjem odredbi koje se tiču strukture, kao i nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja. Napominjemo da je zakonodavni prijedlog o uspostavi Ureda Europska komisija predstavila dana 17. srpnja 2013. godine. Radi se dakle o novom prijedlogu koji se trenutačno raspravlja u okviru nadležnih radnih skupina Vijeća pa je kao takav podložan promjenama u pogledu svog sadržaja', stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa, uz dodatak da će Hrvatska aktivno sudjelovati u radu na prijedlogu Uredbe te će svoje stajalište prilagođavati eventualnim izmjenama u prijedloga dokumenata.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje