nakon otpora

Hrvatska sve bliže ruskom cjepivu: Nabavljamo milijun doza Sputnika V?!

16.02.2021 u 20:19

Bionic
Reading

Hrvatskoj je cilj sljedećih tjedana nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnik V, moguće je čak i više od toga bude li potrebe, a neslužbeno se spominje čak i do dva milijuna, ekskluzivno doznaje Jutarnji list

Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cjepiva, do ljeta mogla imati procijepljeno 70 posto populacije, koliko je, vjeruje se, potrebno da bi se epidemija zaustavila, a to je onda i odličan start za turističku sezonu o kojoj je ovisno hrvatsko gospodarstvo, javlja Jutarnji.

Visoki izvori iz HDZ-a, bliski predsjedniku stranke i premijeru Andreju Plenkoviću, za Jutarnji list potvrđuju informacije i kažu kako je cilj da sljedećih tjedana u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cjepiva, najmanje milijun doza, a plan je takav da će Hrvatska dobiti cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s cijepljenjem. Bude li, kažu izvori, EMA odugovlačila, onda i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri cjepivo i prije nego što to napravi krovna agencija Europske unije.

  • +4
Sputnik V Izvor: EPA-EFE / Autor: DAVE MUSTAINE

Pregovori s ruskom stranom, govore izvori, počeli su čim je početkom veljače ugledni znanstveni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnik V sigurno i učinkovito cjepivo. Premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izravno su pregovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji je krajem prosinca prošle godine nakon čak 16 godina posjetio Hrvatsku i sastao se s cijelim državnim vrhom.