DIE PRESSE:

Hrvatska u još većoj krizi nakon ulaska u EU

11.02.2014 u 11:11

Bionic
Reading

Austrijski konzervativni dnevnik Die Presse objavio je analizu stanja u Hrvatskoj nakon ulaska u EU pod znakovitim naslovom 'Umjesto rasta, još dublje u krizu'

'Serija loših vijesti za Hrvatsku ne prestaje ni u novoj godini. Povećan broj nezaposlenih, veliki dugovi i dugoročno loša perspektiva pokazuju da se za klimavu novu članicu pristupanje Uniji još nije isplatilo', konstatira Die Presse u svojem članku o stanju u Hrvatskoj naglašavajući da je naročito teška nezaposlenost među mladima - svaki drugi nema posao.

'Bez veselja i velikih očekivanja' Hrvati su pristupili EU-u, piše Die Presse i dodaje kako se država nalazi već šestu godinu u gospodarskoj krizi, a ulazak u EU 'zasad je donio samo produljenje krize'. U Hrvatskoj su izostale i velike strane investicije kakve su 2004. nakon ulaska u EU doživjele primjerice Slovačka i Poljska, a otežan je izvoz na tržišta Srbije i Bosne i Hercegovine. 'Investitori koji su htjeli poslovati u Hrvatskoj odavno su tamo i došli, no mnogima se nije svidjelo ono što su vidjeli - 'samo promjenom zakona ne može se boriti protiv korupcije i komplicirane birokracije'.

Die Presse ističe da se BDP 'od početka krize 2008. smanjio za 12 posto', a 'strane direktne investicije za čak 80 posto', pa se prognozira da bi najnovija članica EU-a tek ove godine mogla zabilježiti minimalan rast. No prognoza rasta smanjena je sa 1,3 posto na 0,2 posto.

Problematičan je i državni budžet zbog smanjenih poreznih prihoda, a EU je pokrenuo postupak EDP zbog prevelikog deficita Hrvatske. Na kraju se još ističe kako će se zbog krpanja budžetske rupe rezati subvencije državnim firmama, povećati porezna presija, uzeti dio novca iz mirovinskog fonda te rezati zdravstvo i pomoć nezaposlenima.