humanitarna pomoć

Hrvatski veleposlanik najavio otvaranje Rafaha u 9 sati, zasad ništa od toga

17.10.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak za RTL Danas najavio je da će se u 9 sati otvoriti granični prijelaz Rafah prema Pojasu Gaze i propustiti humanitarna pomoć. Kamioni su jutros stigli na taj jedini granični prijelaz koji nije pod kontrolom Izraela, doznaje Reuters, nakon što je SAD rekao da s Izraelom razvija plan za isporuku pomoći

Oko 160 kamiona napustilo je al-Arish na egipatskom Sinajskom poluotoku u ranim jutarnjim satima utorka, gdje su stotine tona pomoći čekale dogovor o isporuci pomoći, te su se uputile prema Rafahu.

Na egipatskoj strani već danima stoji nagomilana humanitarna pomoć na Sinaju, na tisuće kamiona s hranom, lijekovima, vodom, ali i ljesovima za žrtve sukoba. Problem je bio što izraelska strana do sada nije dozvoljavala prelazak humanitarne pomoći zbog sumnje da bi s njom moglo stići i naoružanje na Hamas, javlja RTL Danas.

Istovremeno se radi o graničnom prijelazu koji se i ranije samo povremeno i po dogovoru koristio. U međuvremu mnogobrojni stanovnici Pojasa Gaze gomilaju se na granici bježeći od sukoba no Egipat također ni njima ne daje da prijeđu u njihovu zemlju. Eventualno su spremi prihvatiti prelazak stranaca i Palestinaca s dvojim državljanstvom.

  • +15
Gužve na graničnom prijelazu Rafah Izvor: Profimedia / Autor: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

Veleposlanik Bošnjak jučer je za RTL Danas potvrdio da se u Gazi se nalaze tri obitelji čiji članovi imaju hrvatsko državljanstvo. Riječ je o 17 osoba, od kojih je četvero malodobne djece. Naše veleposlanstvo u Egiptu pripremilo je dokumente za njihov prijelaz granice Rafah koji je zatvoren.

Egipat kaže da prijelaz Rafah nije službeno zatvoren, ali je onesposobljen zbog izraelskih zračnih napada na strani Gaze.