od 11. svibnja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio detaljne upute za vrtiće i škole, pogledajte dokument; Divjak tvrdi: Među najrestriktivnijima smo u Europi

30.04.2020 u 11:42

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je službenim stranicama objavio je upute po kojima će se od 11. svibnja održavati nastava u vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa

Upute se odnose na ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (dalje u tekstu dječji „vrtić“) te osnovnoškolske ustanove (dalje u tekstu „škola“) u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu. Boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19', stoji u uvodu uputa HZJZ-a.

U uputama se navodi kako bi djeca kroničnim bolestima ili ona koja su u doticaju s kroničnim bolesnicima trebala ostati kod kuće. 'Također se potiče ostanak kod kuće djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće', piše u uputama.

Naglašava se potreba održavanja razmaka od dva metra između osoba te se kaže kako je 'rad ustanove neophodno organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god moguće između djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu'.

Cijele upute HZJZ-a pročitajte u dokumentu u nastavku:

Ministrica Divjak

'Upute HZJZ-a su među najrestriktivnijima u Europi'

"Upute HZJZ-a su među najrestriktivnijima u Europi, a usmjerene su na dobrobit djece. Izradili smo i preporuke za škole, ravnatelje, učitelje i danas će to biti na dnevnom redu sastanka s ravnateljima i osnivačima", rekla je resorna ministrica Blaženka Divjak, prenosi N1. Upute, istaknula je, treba dobro proučiti i 'kad to pročitate, sve je jasno'. U EU se zasad nitko nije odlučio da se radi fizički pregled djece prije odlaska u školu, dodala je.

'Razgovaramo s HZJZ-om da se to riješi u jednom posjetu specijalistu školske medicine. Nama scenarij za iduće godine moraju uključivati bar dijelove godine nastave na daljinu. Osim nastavljanja reformskih procesa, govorimo i o nastavi na daljinu za iduću godinu. To značlio i dodatno educiranje nastavnika i dodatnu opremu. Nijie izgledno da će iduće godine sve ići glatko i da će se sva nastava odvijati u učionicama', rekla je Divjak.