blaženka divjak

'Ako mi dijete ne bi imalo zdravstvenih problema, a škola bi postupila po svim uvjetima - poslala bih ga na nastavu 11. svibnja'

29.04.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u izjavi za medije izvijestila je kako će se uskoro održati sastanak oko priprema škola za povratak učenika na nastavu 11. svibnja, ponovila je tko treba, a tko ne treba ići u školu te je odgovorila na pitanje bi li svoje dijete poslala u školu pod tim uvjetima

Ministrica Divjak najavila je da će se održati virutalni sastanak s ravnateljima o pripremi škola za dolazak učenika od 11. svibnja, a kako bi se ispunile sve preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prenosi N1. Objasnila je i koji učenici se trebaju vratiti u škole.

'Vratit će se samo oni koji odgovaraju uputama epidemiologa, one su dosta ograničene', rekla je Divjak i dodala kako se povratak ne odnosi na učenike s kroničnim bolestima, respiratornim problemima, onima koji imaju autoimune bolesti te onima koji su imali temperaturu ili su je imali članovi njihovih obitelji.

Na pitanje bi li ona u ovakvoj situaciji poslala svoje dijete u školu, potvrdila je da bi, iako nije u takvoj situaciji, to učinila.

'Teško je reći, jer ja nisam u toj situaciji. Ali, ukoliko moje dijete ne bi imalo ovih problema, ukoliko bi škola postupila po svim uvjetima, a ja morala raditi, da - dijete bi bilo u školi', rekla je ministrica i dodala da će se izdati jasne upute koja djeca ne trebaju ići u školu.

Divjak je također potvrdila i da će njeno ministarstvo provesti upravni nadzor nad postupkom senata Sveučilišta u Zagrebu koje je odbilo program predloženog dekana Filozofskog fakulteta Nevena Jovanovića i time srušilo njegov izbor.

'Dobili smo zahtjev za upravnim nadzorom od Filozofskog fakulteta i napravit ćemo ga. Ono što moram reći, u akademskoj zajednici temelj za donošenje odluka mora biti akademska rasprava, ovako, kako se meni čini, taj princip akademske slobode ovdje nije stavljen u funkciju', rekla je Divjak.

Podsjetimo, iako su dekanski program Nevena Jovanovića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prihvatili još u veljači, u utorak mu je Senat Sveučilišta u Zagrebu, na prijedlog rektora Damira Borasa, suglasnost - uskratio. Prema proceduri, dekanski program nakon prihvaćanja na fakultetu mora dobiti suglasnost rektora i Senata da bi se u konačnici dekan formalno izabrao. Međutim, rektor Damir Boras i Senat tu su suglasnost uskratili i zaustavili daljnji Jovanovićev put prema dekanskom mandatu.

Na sjednici održanoj mailom od 12 do 16 sati, 49 članova Senata glasalo je za uskratu suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nevena Jovanovića, 12 je bilo protiv dok je pet bilo suzdržano.