video iz tunela

IDF deklasificirao snimku: Kukavica iz podzemnog luksuza šalje teroriste na ubilački pohod

21.10.2024 u 08:43

Bionic
Reading

IDF je objavio video koji prikazuje Jahju Sinvara kako s obitelji 7. listopada u kasnim večernjim satima bježi kroz tunel. Izraelske obrambene snage tvrde da se u tom tunelu skrivao godinu dana i uživao u luksuzu dok je bjesnio rat

Dok neki veličaju navodnu smrt vođe Hamasa u borbi, vojska kaže da je on pobjegao misleći samo na svoj opstanak. Snimka nastala 6. listopada prikazuje ga kako bježi s obitelji i zalihama, piše Times of Israel.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su snimku u subotu navečer koja prikazuje sada ubijenog vođu Hamasa Jahju Sinvara kako bježi s obitelji i opsežnim zalihama u kompleks tunela ispod svoje kuće u Kan Junisu noć prije napada koji je orkestrirao 7. listopada 2023.

IDF je opisao Sinvara kao kukavičkog zapovjednika koji se odlučio sakriti pod zemljom u luksuznim uvjetima, dajući prednost svom preživljavanju tijekom godine rata između Izraela i Gaze.

Objava ovog materijala, za koji je IDF rekao da je pronađen prije nekoliko mjeseci u Gazi, dolazi kao reakcija na pokušaje pristaša Hamasa da prikažu snimke Sinvara kako baca štap na nadzornu letjelicu kao dokaz njegove herojske smrti, tvrdeći da je poginuo u borbi do posljednjeg daha.

Prema obavještajnim podacima IDF-a, Sinvar se prošle godine skrivao pod zemljom, uglavnom u području između Kan Junisa i Rafe, izlazeći samo povremeno da bi pobjegao, u pratnji tjelohranitelja te s dokumentima, oružjem i novcem. Ove informacije iznio je vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, na konferenciji za novinare.

'Bavio se samo vlastitim preživljavanjem'

'Čak i neposredno prije brutalnog masakra, Sinvar se bavio samo vlastitim preživljavanjem i preživljavanjem svoje obitelji', rekao je Hagari, prikazujući snimku i prvo govoreći na hebrejskom, a zatim na engleskom. 'Nekoliko sati prije masakra Sinvar i njegova obitelj pobjegli su u tunel', rekao je Hagari.

Potom je Sinvar, prema riječima Hagarija, satima 'išao naprijed-natrag s vrećama hrane, vode, jastucima, plazma televizorom, madracima i drugim potrepštinama za dug boravak'. Dodao je: 'Nekoliko sati prije masakra Sinvar se brinuo samo o sebi i svojoj obitelji, a pritom je slao teroriste u ubilački napad na izraelsku djecu, žene i muškarce.'

Prema Hagariju, ovi videozapisi pomogli su IDF-u i Shin Betu da suze područje potrage za Sinvarom. 'Jurili smo ga i natjerali da djeluje kao traženi bjegunac', rekao je.

Izgradio podzemnu tvrđavu

Hagari je također naveo da je u veljači IDF stigao do 'podzemne tvrđave' koju je Sinvar izgradio u Kan Junisu, ali je pobjegao netom prije dolaska vojske. U tvrđavi su pronađeni toaleti, tuševi, kuhinja, kreveti, uniforme, sefovi, mnogo gotovine, dokumenti i drugi podaci.

'Nekoliko puta naše su snage bile vrlo blizu toga da ga uhvate, dolazeći do mjesta na kojem je boravio ubrzo nakon što bi uspio pobjeći', rekao je Hagari. Dodao je da je IDF-ova ofenziva u Kan Junisu natjerala Sinvara da pobjegne u Rafu, u kojoj se potom sakrio u tunelu izgrađenom za Hamasove VIP osobe u četvrti Tel Sultan.

'Kompleks je imao sve što mu je trebalo — televizor, hranu, sofe, krevete te sredstva komunikacije i kontrole. Pronašli smo njegov DNK uzorak na maramici kojom je ispuhao nos', rekao je Hagari.

Eliminiran nakon sukoba

U srijedu su vojnici IDF-a iz brigade Bislamach uočili trojicu naoružanih napadača u blizini te se sukobili s njima. Jedan od njih, kasnije identificiran kao Sinvar, odvojio se od ostalih i izraelske snage su ga ubile.

'Ovo je zapravo prvi put da se Jahja Sinvar, koji se skrivao pod zemljom godinu dana, susreo s IDF-ovim snagama u Gazi, i to je trenutak u kojem je eliminiran', izjavio je Hagari. 'Završili smo pun krug s čovjekom odgovornim za okrutni masakr 7. listopada.'

IDF je također objavio novi video koji prikazuje trenutak u kojem su vojnici u srijedu eliminirali Sinvara u četvrti Tel Sultan u južnom dijelu Rafe u Gazi.