TRAŽI SE NASLJEDNIK

ISIL potvrdio Al Bagdadijevu smrt, novi kalif je bivši Sadamov obavještajac?

11.07.2017 u 11:42

Bionic
Reading

Borci terorističke organizacije ISIL potvrdili su u utorak da je poginuo čelnik te organizacije, Abu Bakr al Bagdadi

Kako javlja televizija Al Sumarija, pozivajući se na lokalni izvor u iračkoj provinciji Niniva, džihadisti tzv. Islamske države objavili su kratko priopćenje u kojem priznaju Al Bagdadijevu smrt, ali i spominju 'novog kalifa', ne precizirajući pritom o kome je riječ.

Gubitak unutar vodstva ISIL-a prenijela je i ruska agencija TASS, potom i ostale svjetske novinske agencije.

Podsjetimo, krajem lipnja predstavnik iranske Revolucionarne garde Ali Širazi priopćio je kako je Al Bagdadi ubijen u ruskim zračnim napadima, a smrt čelnika terorističke organizacije potvrđena je iz nekoliko izvora.

Paralelno sa Širazijevom objavom oglasilo se rusko ministarstvo obrane priopćivši kako je čelnik ISIL-a ubijen još 28. svibnja u ruskom napadu na terorističko uporište južno od Rake.

Ozloglašeni čelnik tzv. Islamske države u javnosti se pojavio u lipnju 2014. godine, kada je u džamiji u Mosulu proglasio kalifat. Više od deset puta proglašavan je mrtvim, no ovo je prvi put da je tzv. Islamska država priznala njegovu smrt.

Iako džihadisti u svojem priopćenju o Al Bagdadijevoj smrti spominju novog kalifa, njegov identitet je još uvijek obavijen velom tajne.

Prema Hišamu al Hašimiju, iračkom sigurnosnom stručnjaku koji savjetuje nekoliko bliskoistočnih vlada u borbi protiv ISIL-a, novi kalif mogao bi biti Ijad al Obaidi, poznat kao Fadel Haifa. Radi se o bivšem iračkom obavještajcu i suradniku svrgnutog iračkog diktatora Sadama Huseina.

Irački stručnjak za ISIL podsjeća da se kao mogući nasljednik spominjao i Ajad al Džumaili, no taj Iračanin je također nedavno ubijen u jednom od napada antiterorističke koalicije.