nema značajnih promjena u vladi

Ista lica, ali novi smjer na početku Lofvenova drugog mandata

21.01.2019 u 14:58

Bionic
Reading

Švedski socijaldemokratski premijer Stefan Lofven na početku drugog mandata nije značajno promijenio sastav vlade, premda je u ponedjeljak najavio značajan zaokret udesno što uključuje smanjivanje poreza i reformu tržišta rada

Nakon izbora u rujnu niti jedna od opcija nije ostvarila većinu u parlamentu. Lofven je, povijesnim dogovorom sa Strankom centra, Liberalnom strankom i Zelenima prošlog tjedna, ujedinivši stranke desnog i lijevog centra i spriječio protuimigrantske Švedske demokrate da odlučuju o politici u zemlji, dokinuo četiri mjeseca dug proces previranja i pregovora.

Stranka centra i Liberali bili su prethodno dio opozicijskog bloka.

'Ekstremisti krajnje desnice i njihovi pokreti šire se diljem Europe', rekao je Lofven u svome obraćanju parlamentu.

'U mnogim državama, grupe s antidemokratskim programima sudjeluju u vlasti. No u Švedskoj smo izabrali drukčiji put', dodao je socijaldemokratski premijer.

Lofvenova manjinska vlada, koju čine socijaldemokrati i Zeleni, smanjit će porez na dohodak, osloboditi strogo regulirano tržište rada i učiniti fleksibilnijom kontrole najma te pojačati ulaganje u javni sektor, uključujući škole, policiju i obranu.

Lofven, bivši zavarivač i sindikalni vođa, novu će politiku trebati provoditi pažljivo jer njegovu novu političku platformu mnogi vide kao izdaju temeljnih vrijednosti njegove stranke. Stranka centra i Liberali također prijeti opadanje zbog napuštanja bloka desnog centra.

Lofven je ponovno izabrao Magdalenu Andersson za ministricu financija te Margota Wallstroma za ministra vanjskih poslova, a kabinet socijaldemokratskog premijera ostao je uglavnom neizmijenjen.