protuofenziva

Institut za ratne studije: Ukrajinci napreduju u metrima

14.06.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Ukrajinske snage nastavile su 13. lipnja protuofenzivne operacije u najmanje tri smjera ostvarivši ograničene teritorijalne dobitke, navodi Institut za ratne studije (ISW)

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar izvijestila je da su ukrajinske snage napredovale 250 metara sjeveroistočno i 200 metara južno od Bahmuta. Maljar je također izvijestila da su ukrajinske snage napredovale 500-1000 metara u posljednja 24 sata oko administrativne granice između Zaporiške i Donecke oblasti, oslobađajući oko tri četvorna kilometra teritorija u tom području, prenosi ISW.

Glasnogovornik ukrajinskog Glavnog stožera Andrij Kovalev izvijestio je da su njihove snage oslobodile više od 100 četvornih kilometara teritorija od početka protuofenzivnih operacija. Wagnerov financijer Jevgenij Prigožin izjavio je 13. lipnja kako procjenjuje da su ukrajinske snage vjerojatno oslobodile više od 100 četvornih kilometara. Ruski izvori su tvrdili da su Ukrajinci nastavili s kopnenim napadima jugozapadno od Orihiva i južno od Huljajpola u zapadnoj Zaporiškoj oblasti u noći s 12. na 13. lipnja.

Ruski izvori naširoko su izvijestili da je tempo ukrajinskih operacija u području Orihiva opao posljednjih dana. Predsjednik Vladimir Putin tvrdi da Ukrajinci trpe katastrofalne gubitke.

Odjel za sigurnost okoliša pri ministarstvu obrane Ukrajine i predstavnik protuminskog djelovanja, bojnik Vladislav Dudar, izvijestili su 13. lipnja da ruske snage redovito uništavaju male brane u području juga zemlje za ometanje ukrajinskih protuofenzivnih operacija.

  • +28
Dok Ukrajinci pokušavaju napredovati, Rusi uzvraćaju napadima na gradove. U srijedu su udarili po Odesi Izvor: Profimedia / Autor: Larina Elena / Alamy / Alamy / Profimedia