problem korupcije

Izbori u Južnoj Africi: ANC gubi političku dominaciju?

28.05.2024 u 07:13

Bionic
Reading

Južnoafrikanci u srijedu izlaze na izbore u vrijeme velikog nezadovoljstva stanovništva zbog redukcija struje, nezaposlenosti i korupcije koji prijete kraju političke dominacije Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), trideset godina nakon što ga je na vlast doveo Nelson Mandela.

Otkad su svjetski mediji 1994. prenijeli povijesne snimke crnih Južnoafrikanaca na biralištima nakon zbacivanja bjelačke vlasti nikad se nije činilo toliko izgledno da će ANC izgubiti većinu u parlamentu.

Ankete pokazuju da bi podrška toj stranci mogla pasti na rekordno niskih 40 posto, u usporedbi s 2019. kad je dobila 57,5 posto glasova.

ANC bi zbog toga mogao biti primoran koalirati s političkim rivalima, što će potencijalno ugroziti vlast predsjednika Cyrila Ramaphose.

Ipak, anketa Afrobarometra objavljena ranije ovaj tjedan pokazala je da je trećina birača i dalje neodlučna, zbog čega se ovi izbori smatraju jednim od najneizvjesnijih u demokratskoj povijesti zemlje.

Nicole Beardsworth, politologinja sa sveučilišta Witwatersrand, smatra da će ANC dobiti „poguranac” na dan izbora, posebice zbog Ramaphosinih ovomjesečnih populističkih odluka poput nacionalnog zdravstvenog osiguranja.

„Ali mislim da ANC neće dobiti preko 50 posto”, rekla je.

„Morat će pregovarati o koaliciji. Ključno pitanje je s kim?”.

To će u velikom dijelu ovisiti o rezultatu izbora. Mala razlika omogućila bi Kongresu da koalira s marginalnim strankama koje će imati minimalne zahtjeve.

Lošiji rezultat primorao bi stranku na koaliciju s Marksističkim borcima za ekonomsku slobodu (EEF). Poduzetnici i privilegirana bijela manjina u zemlji strahuju od te mogućnosti. Alternativa je koalicija s nizom manjih stranaka, što bi moglo usporiti donošenje odluka.

Dio promatrača nada se da će kažnjavanje ANC-ja na izborima primorati tu stranku da se 'počisti'.

„Iz toga bi se mogla stvoriti drugačija stranka”, smatra neovisni analitičar Ralph Mathekga.

Uspjesi i neuspjesi

ANC tri desetljeća živi na ostavštini oslobađanja crne većine od sustava aparthejda koji im je oduzeo zemlju, držao ih u siromaštvu te im zabranjivao kretanje većinom države. Prvih godina na vlasti Kongres je počeo ispravljati te nepravde, šireći opskrbu električnom energijom i pitkom vodom te poboljšavajući stambeni status milijuna stanovnika.

Korupcija i nekompetentnost ugrozile su te uspjehe. Državna energetska tvrtka Eskom, upravljač elektrana na ugljen, ne zadovoljava potražnju tržišta, zbog čega su česte redukcije struje.

Ceste, kanalizacijski sustavi i škole propadaju iznutra. Trećina stanovnika je nezaposlena.

Korupcija je raširena, iako snažna vladavina prava, jedna od pozitivnih ostavština ANC-a, omogućava procese protiv moćnih pojedinaca poput bivšeg predsjednika Jacoba Zume.

Zuma je u prosincu stvorio stranku uMkhonto we Sizve (MK) koja bi mogla ANC-ju oduzeti dio glasova na istoku zemlje. Bivši predsjednik mogao bi uzrokovati kaos u zemlji ako se njegovim pobornicima, koji su pokrenuli velike nemire kad je 2021. uhićen, ne svide rezultati izbora.

Južnoafrički pravosudni sustav ima jasna pravila za formiranje koalicija, iako se to još dosad nikad nije dogodilo, rekao je Chris Vandome iz Chatham Housea.

„Južnoafrički sustav dizajniran je da stranke u vrlo fragmentiranoj zemlji mogu surađivati”, kazao je.

„Nije stvoren da dominantna stranka zadrži kontrolu 30 godina”.

sve osim nogometa

Učitavanje...