vrijedni artefakti

Iznenađujuće otkriće arheologa dovodi u pitanje sve što smo dosad mislili o neandertalcima

22.08.2024 u 08:28

Bionic
Reading

Arheolozi su otkrili iznenađujuće činjenice koje dovode u pitanje dosadašnje predodžbe o neandertalcima zahvaljujući zbirci artefakata pronađenih tijekom iskapanja u Španjolskoj

'Naša iznenađujuća otkrića u Abric Pizarru pokazuju koliko su neandertalci bili prilagodljivi', napisala je glavna autorica Sofia Samper Carro u studiji.

Abric Pizarro, koji se nalazi u južnim Pirinejima, dom je mnogih špilja i kamenih struktura koje su pripadale izumrlim vrstama ljudskih predaka. To je jedno od rijetkih arheoloških nalazišta na svijetu koje datira prije 100.000 do 65.000 godina. Tijekom iskapanja, istraživači s Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) pronašli su stotine tisuća artefakata koji dovode u pitanje ono što mnogi vjeruju o neandertalcima, piše SciTechDaily.

Otkriveni artefakti, koji uključuju kameno oruđe i životinjske kosti, protive se široko rasprostranjenom uvjerenju da su neandertalci bili loši lovci i ne osobito inteligentni. Konkretno, alati pokazuju da su se mogli brzo prilagoditi svojim promjenjivim okruženjima i izraditi oružje za lov na određene životinje.

Neandertalci nisu bili 'spori' pećinski ljudi?

'Otkrića su otkrila da su se neandertalci mogli prilagoditi svom okolišu, dovodeći u pitanje reputaciju arhaičnih i sporih pećinskih ljudi te bacajući novo svjetlo na njihove vještine preživljavanja i lova', objašnjeno je u studiji. 'Naša analiza kamenih artefakata također pokazuje varijabilnost u vrsti proizvedenih alata, što ukazuje na sposobnost neandertalaca da iskoriste raspoložive resurse u tom području', napisala je Samper Carro u članku za SciTechDaily.

Nadalje, autorica studije je primijetila da životinjske kosti 'pokazuju rezove', što sugerira da su neandertalci 'bili sposobni loviti male životinje'. To je u suprotnosti s prijašnjim mišljenjem da su lovili samo velike životinje poput konja i nosoroga.

'Kosti životinja koje smo pronašli ukazuju na to da su uspješno iskorištavali okolnu faunu, loveći jelene, konje i bizone', objasnila je Samper Carro. 'Jeli su i slatkovodne kornjače i zečeve, što implicira stupanj planiranja koji se rijetko razmatra za neandertalce.'

Neprocjenjiv uvid u život neandertalaca

Ova su otkrića posebno značajna s obzirom na to da ovo razdoblje života neandertalaca nije dobro dokumentirano u povijesnim zapisima. Samper Carro i njezin tim vjeruju da novopronađeni artefakti pružaju neprocjenjiv uvid u njihov svakodnevni život. 'Jedinstvena lokacija u Abric Pizarru daje uvid u ponašanje neandertalaca u krajoliku kojim su lutali stotinama tisuća godina', rekla je Samper Carro.

'Jasno su znali što rade. Poznavali su područje i kako preživjeti dugo vremena. Ovo je jedna od najzanimljivijih stvari - imati ovu jedinstvenu informaciju o tome kada su neandertalci bili sami i živjeli u teškim uvjetima te kako su napredovali prije nego što su se pojavili moderni ljudi', zaključila je autorica studije.