nakon gaze

Izrael kreće u rat s Libanonom? Hezbolah: Samo dođite, imamo 100.000 boraca

25.06.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Izrael je u prethodnih gotovo devet mjeseci praktički sravnio Gazu sa zemljom, ubivši pritom više od 37.000 Palestinaca, većinom civila, među kojima mnogo djece, da bi se osvetio za brutalni i krvavi upad Hamasovih boraca 7. listopada na izraelski teritorij prilikom čega je ubijeno 1200 većinom civila i oteto oko 250 osoba. Taj je sukob, što se vojnog dijela tiče, pri kraju, a Izrael već najavljuje okretanje na sjever, prema Libanonu

Militantna skupina Hezbolah iz Libanona je cijelo vrijeme izraelske operacije u Gazi redovito napadala sjever Izraela u znak podrške Hamasu, a Izraelci su uzvraćali, no do sada većih okršaja nije bilo, iako je bilo žrtava s obje strane. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, za kojega mnogi kažu da mu odgovara održavanje ratnog stanja zato što nema potporu šire javnosti, napuštaju ga suradnici, mediji zazivaju njegovu smjenu, a prosvjedi protiv njega već su nešto na što su Izraelci navikli, i sam je najavio okretanje izraelske vojske prema Hezbolahu.

Izraelski čelnik je rekao da će intenzivna faza borbi protiv Hamasa uskoro završiti, ali da to ne znači da će rat u Gazi završiti u potpunosti jer da ne želi ostaviti Hamas kakav je, nego ga potpuno poraziti. No, to smanjenje obima operacija u Gazi oslobodit će snage koje će se rasporediti na sjevernu granicu Libanonom. Iako Netanyahu tvrdi da će izraelski vojnici na sjeveru zemlje biti raspoređeni uglavnom u obrambene svrhe, znakovita je najava o vraćanju desetaka tisuća iseljenih osoba iz pograničnog područja, koji su evakuirani zbog Hezbolahovih napada, odnosno načina kako će se to napraviti.

'Učinit ćemo to diplomatskim putem, ako je moguće, a ako ne, onda ćemo to učiniti na drugi način, ali vratit ćemo te ljude njihovim domovima', rekao je Netanyahu, a iz te je izjave jasno da ne isključuje borbeno djelovanje, a ni upade na libanonski teritorij. Izrael je već i upozorio da neće imati drugog izbora nego poduzeti vojnu akciju u Libanonu, ako Hezbolah uskoro ne odstupi. U tom kontekstu je jučer objavljena informacija da je Izrael upozorio SAD da bi, u slučaju sveopćeg rata s Hezbolahom, mogao upotrijebiti 'oružje koje nikad prije nije bilo raspoređeno'. Riječ je o neodređenim novim sustavima naoružanja kojima bi se brzo riješio potencijalni sukob s Hezbolahom i izbjegao produljeni rat, no zasad nije objavljeno kakvo bi to oružje bilo. Uz to, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz najavio je da će 'u sveobuhvatnom ratu Hezbolah biti uništen, a Libanon ozbiljno pogođen'.

  • +10
Hezbolah Izvor: EPA / Autor: WAEL HAMZEH

S druge strane, Hezbolah najavljuje da je spreman na rat s Izraelom, a poznato je da je ta paravojna skupina brojčano jača, pa i bolje opremljena, od velikog broja regularnih vojski širom svijeta. Prema vlastitim tvrdnjama, imaju 100.000 boraca u svojim redovima, a procjene analitičara kreću se od najmanje 50.000 do osjetno više od 100.000 boraca. Koliko su u Hezbolahu uvjereni u svoju spremnost za rat s Izraelom pokazuje i to što su odbili znatna pojačanja koja im nudi koalicija predvođena Iranom. Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah prošloga je tjedna izjavio da su im saveznici ponudili desetke tisuća boraca kao pojačanje, ali da su to odbili jer da su preplavljeni svojim borcima kojih imaju 100.000.

Hezbolah je, ne samo po broju vojnika, puno jači od Hamasa, koji je na početku rata s Izraelom prošle godine imao oko 20.000 boraca, a danas je otprilike na upola manje, tako da bi Izrael mogao imati puno veće teškoće u postizanju svojih vojnih ciljeva. Libanonski militanti imaju svu silu raketa, projektila i dronova, kao i protuzračnu obranu, a sami najavljuju da imaju novo oružje i obavještajne sposobnosti za udare na kritične položaje duboko u izraelskom teritoriju. Hezbolah ima i niz dronova, a nedavno je prikazan 9-minutni video drona koji leti iznad civilnih i vojnih lokacija u i oko Haife, jednog od najvećih izraelskih gradova, što je u Izraelu izazvalo revolt i pokazalo njegovu slabost.

Dođe li do većeg sukoba Izraela i Hezbolaha, nema sumnje da će se u njega uključiti Iran, koji je pokrovitelj militantne skupine i zakleti neprijatelj Izraela, ali rat bi se mogao proširiti i na Europsku uniju jer je Hezbolah već zaprijetio Cipru da će ga napasti ako bude stavio svoje aerodrome na raspolaganje Izraelu. Inače, Cipar od 2014. provodi zajedničke vojne vježbe s Izraelom, a zadnja je provedena prošle godine. Sljedeći je na potezu Izrael, a nakon toga će se vidjeti u kojem će se smjeru odvijati daljnja situacija na ovom nestabilnom području i hoće li se širiti izvan granica Libanona i Izraela.

sve osim nogometa

Učitavanje...