osam godina u zatvoru

Na slobodi i Palestinka optužena za terorizam, tvrdi da joj se zapalio automobil zbog kvara

27.11.2023 u 07:52

Bionic
Reading

Tijekom primirja i razmjene zatočenika, iz izraelskih je zatvora u subotu oslobođeno i 39 palestinskih tinejdžera i žena.

Oslobođeni su u sklopu sporazuma prema kojem je vraćeno 26 izraelskih zarobljenika otetih sedmog listopada. Ukupan broj Palestinaca oslobođenih od početka privremenog prekida vatre iznosi 78.

Posebno je zanimljiv slučaj Palestinke Israae Jaabis, koja je 2015. osuđena na 11 godina zatvora nakon što se njezin automobil zapalio 1,5 km od kontrolne točke na Zapadnoj obali.

Izraelske vlasti su ustvrdile da se radilo o pokušaju podmetanja automobila bombe. Israa, sada 38-godišnjakinja, odbacila je optužbe. Ona i njezina obitelj tvrdili su da je požar izbio zbog kvara na motoru, piše Slobodna Dalmacija.

Pritom je i sama zadobila ozbiljne opekline, ali su, kako kaže, izraelske zatvorske vlasti odbile zahtjeve za operacijom.

Nakon što je puštena na slobodu nakon osam godina izdržavanja kazne, Israa je opet u prilici zagrliti svog sina Mua‘tassima, koji danas ima 15 godina i dobar dio djetinjstva je proveo bez majke.