kontroverze

Izrael suzdržan oko Trumpove primjedbe o 'nelojalnosti' američkih Židova

21.08.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Izraelske vlasti u srijedu su odbile komentirati primjedbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kako su američki Židovi koji glasaju za demokratsku stranku 'nelojalni'

Ured premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati Trumpovu primjedbu, dok je ministar energetike Yuval Steinitz rekao da se 'ne smijemo petljati u političke nesuglasice u SAD-u'.

'Održavamo dobre odnose i s demokratima i s republikancima i to ćemo nastaviti činiti', istaknuo je za Reshet Bet Radio.

'Imamo prijatelje i pristaše u obje stranke, među demokratima, republikancima, Židovima i onima koji to nisu. Prihvaćamo ih sve', dodao je.

Trumpovi komentari posljednji su u nizu kontroverzi oko vjere i politike, a izbili su prošli tjedan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na zahtjev Trumpa, zabranio ulazak u zemlju dvjema demokratskim kongresnicama, Ilhan Omar i Rashidi Tlaib, oštrim kritičarkama izraelske politike prema Palestincima.

'Mislim da bilo koji Židov koji glasa za demokrate pokazuje apsolutni nedostatak znanja ili veliku nelojalnost', rekao je Trump u utorak.

Židovske zajednice u SAD-u šokirane su Trumpovim komentarom, kao i diplomati i analitičari širom političkog spektra.