sve opasnija situacija

Izraelci pucali na UN-ovce u Libanonu, Hrvatska pokušava izvući pripadnika OSRH iz te misije

10.10.2024 u 23:21

Bionic
Reading

U tri incidenta u dva dana (u srijedu i četvrtak) izraelska vojska zapucala je i na UN-ove snage koje se nalaze u južnom Libanonu. U toj UN-ovoj misiji, UNIFIL-u nalazi se i jedan pripadnik hrvatskih Oružanih snaga

U jednom od tri incidenta, koji se dogodio u četvrtak ujutro, ranjena su i dva pripadnika UN-ove misije i to kada je izraelski tenk pucao na stražarnicu u glavnom stožeru mirovnih snaga u Naqouri, pogodivši toranj i uzrokujući njihov pad.

Ozlijeđeni UN-ovci dolaze iz Indonezije, jedne od 50 zemalja koje sudjeluju sa svojim snagama u UNIFIL-u. Među državama koje sudjeluju u misiji je i Hrvatska, te se u Libanonu trenutno nalazi jedan pripadnik hrvatskih Oružanih snaga. On u incidentima nije ozlijeđen, a kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska ga pokušava izvući iz Libanona, koji postaje sve opasnije područje.

UNIFIL je odmah najstrože osudio napade na pripadnike ove UN-ove mirovne misije. 'Svaki namjerni napad na mirovne snage teško je kršenje međunarodnog humanitarnog prava', poručili su iz UNIFIL-a u priopćenju.

Oglasio se i Jean-Pierre Lacroix, podtajnik Ujedinjenih naroda za mirovne operacije. 'Ova situacija dovela je naše mirovne snage u ozbiljnu opasnost', poručio je, govoreći na Vijeću sigurnosti UN-a.

Obašnjenje od Izraela zatražila je i Francuska, koja u UNIFIL-ovoj misiji sudjeluje sa 700 vojnika, a osuda je stigla i iz Irske.

Svi složni u osudama: 'Radi se o kršnju međunarodnog prava!'

Talijanska premijerka Georgia Meloni pozvala je na razgovor izraelskog veleposlanika u Italiji zbog 'neprihvatljivog' ponašanja izraelskih snaga koje su pucale na baze UN-ovih snaga, a talijanski ministar obrane Guido Crosetto incident je nazvao 'kršenjem međunarodnog prava'.

Osuda je stigla i od španjolske vlade, koja zahtijeva da bude zajamčena sigurnost trupa UNIFIL-a.

'Napadi na mirovne operacije vrlo su ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti', poručili su.

Kanada, koja je u velikoj mjeri podržavala izraelsku vojnu ofenzivu u Libanonu, u četvrtak je izjavila da je incident u kojem su izraelske trupe pucale na UN-ove mirovne snage 'alarmantan i neprihvatljiv'.

Zabrinutost zbog napada izrazio je i SAD. 'Razumijemo da Izrael provodi ciljane operacije u blizini Plave linije kako bi uništio infrastrukturu Hezbolaha koja bi se mogla koristiti za prijetnje izraelskim građanima. Dok poduzimaju te operacije, ključno je da one ne ugroze sigurnost i zaštitu mirovnih snaga UN-a', poručio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Novi izraelski napad na južni Libanon Izvor: EPA / Autor: STR

Izrael nudi da se baze premjeste

Izrael je dao objašnjenje kako Hezbolah da djeluje u blizini položaja mirovnih snaga UN-a u južnom Libanonu, a tvrde da su upozorili pripadnike UN-ove misije da ostanu u zatvorenom prije nego što su zapucali. Predložili su da se UNIFIL premjesti pet kilometara sjeverno kako bi se izbjegla opasnost jer se borbe intenziviraju.

Zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika UN-a, Farhan Aziz Haq, kazao je da će snage UNIFIL-a ostati na svojim položajima.

'Iako nastavljamo procjenjivati ​​sigurnost i sigurnost naših mirovnih snaga, važno je da one također ispune svoj mandat i trenutno ostaju na svojim položajima', rekao je Haq na brifingu za novinare u New Yorku.

Što je UNIFIL?

Mirovne snage UNIFIL-a osnovane su 1978. i proširene nakon rata 2006. između Izraela i Hezbolaha. Najviše vojnika u misiji imaju Francuska, Italija, Indonezija, Malezija i Gana. Misija trenutno ima više od 10.000 vojnika iz 50 zemalja i oko 800 civilnog osoblja. Njegov mandat svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti UN-a. Prema nedavnoj odluci Vlade, koja je poslana na izglasavanje u Sabor u 2025. i 2026. godini u misiji UNIFIL-a bi, uz mogućnost rotacije, trebala sudjelovati do tri pripadnika Oružanih snaga.

Mirovne snage UNIFIL-a imaju zadatak održavati mir i smanjivati ​​napetosti duž "plave linije" koja dijeli Libanon od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom. Izraelske snage povukle su se na plavu liniju kada su napustile južni Libanon 2000. Svako neovlašteno prelaženje linije kopnom ili zrakom s bilo koje strane predstavlja kršenje rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti, koja je usvojena nakon jednomjesečnog rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.