rat u gazi

Izraelci tvrde da su ga uništili, no analitičari su jasni: Hamas je jak i ne ide nikamo

08.10.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Palestinska militantna skupina Hamas, koja je izvela napad na Izrael 7. listopada prošle godine, obnavlja snage za nastavak borbe u Pojasu Gaze, bez obzira na teške gubitke koje im je u posljednjih godinu dana nanio Izrael, tvrde stručnjaci

Prema tvrdnjama nekih od njih, čini se da Hamas danas nije brojčano ništa slabiji nego što je bio kad je Izrael pokrenuo ofenzivu na Gazu da bi se osvetio za brutalan masakr na jugu zemlje, gdje su hamasovci ubili oko 1200 Izraelaca i stranaca te oteli oko 250 talaca.

'Rečeno je, primjerice, da je Hamas izgubio 6000 boraca, ali čini se da regrutira, odnosno mobilizira oko 6000 pripadnika iz svojih rezervi. Oni sigurno neće biti tako dobro obučeni kao ubijeni pripadnici, ali su još uvijek sposobni držati pušku i ispaljivati ​​raketne bacače na izraelske tenkove', rekao je Hugh Lovatt, politički analitičar pri Europskom vijeću za vanjske odnose (ECFR) za Euronews, koji donosi opširnu analizu. Lovatt također kaže da se sa sigurnošću može reći da Hamas radi na obnavljanju nekih od oštećenih tunela, korištenih za neprimjetno prebacivanje trupa te skrivanje ljudi, naoružanja i namirnica.

Načelnik stožera izraelskih obrambenih snaga Herzi Halevi rekao je u pismu poslanom vojnicima u ponedjeljak da je izraelska vojska 'porazila vojno krilo Hamasa', no analitičari s kojima je razgovarao Euronews objašnjavaju da ne samo da Hamas nije poražen, nego još uvijek ima kapacitet za regrutiranje boraca i obnovu podzemne infrastrukture.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Mislim da je zapravo vrlo lako regrutirati i obnoviti jednostavno zato što postoje mnoga siročad, a grupe kao što je Hamas uvijek su regrutirale one koji su ostali bez roditelja u prethodnim izraelskim napadima', rekao je Joost Hiltermann, politički analitičar u Međunarodnoj kriznoj grupi.

Smatra se da je Izrael uspio nanijeti veliki udarac Hamasu time što je u srpnju, tijekom njegova posjeta Iranu, ubio političkog vođu skupine Ismaila Haniju, no njega se smatralo pragmatičnim i relativno umjerenim, barem unutar Hamasova vodstva. No novi vođa skupine, Jahja Sinvar, mozak masakra provedenog 7. listopada prošle godine, smatra se tvrdolinijašem koji će željeti održati oružanu borbu pod svaku cijenu. Glavne odluke donose se konsenzusom u Savjetodavnom vijeću (Šuri), a Sinvar u njemu ima jak utjecaj s obzirom na sudjelovanje u organiziranju, prema Hamasu, uspješne operacije pokolja Izraelaca, zbog čega ga vide kao snažnog i uspješnog vođu, a jaka karta mu je i to što drži izraelske taoce zarobljene u toj akciji, iako se ne zna koliko ih je točno još uvijek živo.

  • +3
Jahja Sinvar Izvor: Profimedia / Autor: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema neslužbenim izvorima, Sinvar vjeruje da se palestinska država može ostvariti samo oružanim putem, a bivši libanonski komunistički militant Nabih Avada, koji je bio u zatvoru s njim između 1991. i 1995., rekao je Reutersu da on mirovni sporazum iz Osla iz 1993. smatra katastrofom i trikom Izraelaca jer vjeruje da bi se odrekli palestinske zemlje samo silom, a ne pregovorima.

Iako EU i SAD klasificiraju Hamas kao terorističku skupinu, pokret je i dalje ključan za pregovore o prekidu vatre, smatraju analitičari, no političko rješenje situacije vjerojatno će kao glavnog sugovornika imati palestinsku vlast, na čelu s Mahmudom Abasom, koja upravlja Zapadnom obalom i dijelom Jeruzalema. Analitičari smatraju da bi palestinska vlast mogla biti pozvana da upravlja Pojasom Gaze, kojim je od 2007. i pobjede na izborima vladao Hamas, ali također naglašavaju da će Hamas morati biti uključen u sve buduće odluke o sudbini palestinskog teritorija, iako je izraelski ministar obrane Yoav Gallant obećao da će ga izbrisati s lica Zemlje.

'Budimo jasni, Hamas ne ide nikamo, iako je pretrpio veliku štetu. Uvijek će imati mogućnost suprotstavljanja bilo kakvoj vanjskoj intervenciji u Gazi, bilo da se radi o izraelskoj intervenciji, kao što se trenutno događa, bilo da se radi o intervenciji palestinskih vlasti ili međunarodnih snaga u budućnosti', kaže Lovatt.