bombardirali glavni grad

Izraelov najveći napad na Bejrut u posljednjih godinu dana; gađali vođu Hezbolaha

27.09.2024 u 19:00

Bionic
Reading

Izrael je u petak ponovno bombardirao glavni libanonski grad Bejrut, a meta napada navodno je bio vođa Hezbolaha Hasan Nasrala

Sigurnosni izvori u Libanonu rekli su Reutersu da je izraelski napad bio usmjeren na područje gdje se obično nalaze najviši dužnosnici Hezbolaha. Bio je to najteži napad na Bejrut u gotovo godinu dana sukoba između Hezbolaha i Izraela.

  • +3
Izraelski napad na Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hezbolahova televizija al-Manar javlja da su četiri zgrade uništene i da je u višestrukim udarima bilo mnogo žrtava. Snimka koju je emitirala TV al-Manar pokazuje najmanje jedan tinjajući krater na mjestu napada, piše Times of Israel.

Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da su izraelske zračne snage napale glavni stožer Hezbolaha, koji je izgrađen ispod civilnih zgrada u predgrađu Dahiyeh, poznatom uporištu Hezbolaha u Bejrutu. Hagari nije spominjao je li vođa Hezbolaha Hasan Nasrala bio meta ili se vjerovalo da je bio prisutan na mjestu. Izvor blizak Hezbolahu za Reuters je rekao da je Nasrala živ. Snimke koje su objavili libanonski mediji pokazuju masovne eksplozije. Libanonsko ministarstvo zdravstva je, u prvoj procjeni žrtava, izvijestilo da su najmanje dvije osobe ubijene, a 76 da ih je ranjeno u izraelskom napadu na predgrađa Bejruta u petak.