GLOBALNO PITANJE

Izraelska vojska: Razgovarat će se o statusu poslijeratne Gaze

17.10.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Status poslijeratnog Pojasa Gaze nakon planirane kopnene ofenzive na tu palestinsku enklavu bit će "globalno pitanje" o kojem će izraelski političari raspravljati s drugim zemljama, rekao je u utorak izraelski vojni glasnogovornik

"Vlada raspravlja o tome kako bi to moglo izgledati ... to je i globalno pitanje, kako će izgledati situacija u ovoj regiji", rekao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari na brifingu za novinare.

Time je odgovorio na pitanje planira li izraelska vojska ostati i upravljati Gazom nakon kopnene invazije.

  • +14
Hamasovo naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izrael priprema kopneni napad na Gazu koju kontrolira Hamas kao odgovor na smrtonosni napad militantne skupine na obližnje gradove i kibuce u južnom Izraelu 7. listopada.

Izraelske snage izvele su nakon napada Hamasa dosad najjača bombardiranja blokirane, opkoljene enklave i gomilaju kopnene trupe za napad.

Godine 2005. Izrael je napustio Gazu, a blokadu je toj enklavi nametnuo dvije godine kasnije kada je Hamas preuzeo taj teritorij. Jedini prijelaz u Gazu koji nije pod kontrolom Izraela je na jugu, nagranici s Egiptom.

Hagari je rekao da je vojska "predstavila operativni plan" izraelskoj vladi, ali nije naveo pojedinosti.

U utorak je u Berlinu jordanski kralj Abdulah II. rekao da njegova zemlja, a niti Egipat neće primati nove palestinske izbjeglice naglasivši da je to "crvena crta" preko koje neće prijeti i da status stanovnika Gaze koji bježe pred najavljenom kopnenom ofenzivom treba rješavati u Gazi i na Zapadnoj obali, području palestinske autonomije.