nasilan proboj u libanonu

Izraelski tenkovi probili vrata baze UN-ovih mirovnjaka: 'Postali su živi štit teroristima'

13.10.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da su izraelski tenkovi probili vrata baze u južnome Libanonu u kojoj se nalaze mirovne snage

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je pozvao UN da evakuira pripadnike mirovnih snaga (UNIFIL) iz područja u Libanonu u kojima traju sukobi. Nekoliko sati kasnije snage su izvijestile o daljnjem izraelskom kršenju dogovora, a to se odnosi na nasilan proboj i ulazak tenkova kroz vrata vojne baze.

"Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona sukoba", poručio je Netanyahu glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu.

"Izraelske obrambene snage to su zatražile više puta, no s obzirom na to da su naišle na opetovano odbijanje, vojnici su posljedično postali živi štit teroristima Hezbolaha."

Pet mirovnjaka ranjeno u napadima

Militantna skupina Hezbolah koju podupire Iran negira izraelske optužbe po kojima koristi blizinu mirovnih snaga za vlastitu zaštitu. Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je posljednjih dana u nizu napada, čiji su cilj bili položaji i osoblje mirovnih snaga, a za većinu napada UNIFIL okrivljuje izraelske vojne snage.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni, jedna od najglasnijih pristaša Izraela među zapadnoeuropskim čelnicima u nedjelju je telefonom razgovarala s izraelskim premijerom Netanyahuom te je osudila izraelske napade.

UNIFIL ima deset tisuća vojnika

U snagama UNIFIL-a, koje čini 10.000 vojnika, Italija sudjeluje s više od tisuću. Uz Italiju gotovo po 700 vojnika u UNIFIL-u imaju Francuska i Španjolska, članice EU-a koje su također osudile izraelske napade.

Izraelski dužnosnici kažu da UNIFIL nije ispoštovao rezoluciju UN-a 1701 donesenu nakon rata 2006. godine, kojom se poziva da pogranično područje južnog Libanona bude slobodno od oružja i vojnih snaga, osim vojnika libanonske države.