U dvije godine stalno šire poslovno carstvo, otvaraju nova radna mjesta, pa čak i izvoze, ali ih gradonačelnik Željko Turk (HDZ) ignorira. Tajni recept uspjeha tvornice čokolade Nautilus leži upravo u čokoladi, ali i upornosti 13 mladih žena koje drže proizvodnju na čelu s direktoricom Mihaelom Bartolin
Gorak okus resecije žiteljima Zagrebačke županije već dvije godine nastoji umanjiti bogatom paletom svojih slatkih proizvoda zaprešićka tvornica čokolade Nautilus. Proizvodnja personaliziranih i ekskluzivnih čokolada koju, bez trgovačkih posrednika, prodaju izravno kupcu, tvornici Nautilus u dvije godine unatoč nezavidnim gospodarskim prilikama, donijela je prepoznatljivost na tržištu, ali i stalno otvaranje radnih mjesta. Tajni recept uspjeha leži upravo u čokoladi, ali i upornosti 13 mladih žena koje drže proizvodnju na čelu s direktoricom Mihaelom Bartolin
'Najviše radimo s tvrtkama kojima ručno izrađujemo čokoladne proizvode po želji. Bilo da je riječ o utisnutom logu tvrtke u čokoladu ili pak vlastitom proizvodu čiju repliku radimo od čokolade različitih boja i okusa', objašnjava direktorica Bartolin dok razgledavamo police na kojima su pohranjeni slatki uzorci utega (napravljenih za obrtnika koji servisira vage), vijaka (narudžbe mehaničara), kostiju izlivenih u bijeloj čokoladi (za liječnika)...'
Slatko carstvo čokolade u zapadnom dijelu županije prepoznali su mnogi, ali ne i gradski oci Zaprešića.
'Unatoč činjenici da otvaramo radna mjesta i da smo rijetka novootvorena proizvodnja u ovim krajevima, gradska vlast nas sustavno ignorira. Naš je proizvod gotovo u cijelosti domaći, no očito da to zaprešićkoj vlasti ništa ne znači', komentirala je direktorica perspektivne tvornice kojoj je želja čokoladne proizvode predstavljati gostima Zaprešića i kao autentičan suvenir.
Ruku suradnje Nautilus je pružio poduzetnicima iz cijele Hrvatske, a u cilju zadržati hrvatsku izvornost. Ambalažu i sastojke za čokoladne praline, boje i sladila, sve nastoje pronaći kod kuće.
'Zašto se stidjeti vlastitog proizvoda. Pa mi možemo napraviti sve jednako dobro kao i Talijani ili Francuzi. Zar nam doista treba sve iz Kine', ocjenjuju u tvornici Nautilus. A koliko su uspjeli u nakani, svjedoči i prva narudžba proizvoda upravo za kinesko tržište.
U ovim hrvatskim slatkišima može naći izvorno ukomponiran u čokoladu domaći med od žira proizvođača iz Požege ili pak slatke smokve ili rogač iz Dalmacije. Gotovo svakog dana nastane neka nova čokoladna slastica u pogonu Nautilusa, a sve zahvaljujući mašti zaposlenica.
'Sve radimo sami, od proizvodnje do osmišljavanja ambalaže. Želimo da kupac ima povjerenje u naš proizvod, da točno zna kako nastaje i što se sve u njemu nalazi', objasnila je direktorica Nautilusa najavljujući kako će za dva mjeseca ova uspješna poslovna priča postati bogatija za novu inicijativu otvaranjem čoko-bara u Zaprešiću.
Priču o uspješnoj postolarskoj radionici iz Ludbrega čije cipele nose bogataši iz cijelog svijeta pročitajte ovdje.