JEDNOGLASNO

Jadranka Kosor izbačena iz HDZ-a!

01.03.2013 u 11:14

Bionic
Reading

Jadranka Kosor jednoglasnom je odlukom članova Visokog časnog suda isključena iz HDZ-a! Zaključili su da je svojim ponašanjem i istupima prekršila Statut koji ju obvezuje da svoje mišljenje iznosi na tijelima stranke. Odluka je nepravomoćna i ona se može žaliti. Konačnu odluku o žalbi donosi Predsjedništvo stranke. Tomislav Karamarko stoga je odbio komentirati nepravomoćnu presudu

Razmotrili smo sve navode koji joj se stavljaju na teret i zaključili nesumnjivo da je svojim ponašanjem, svojim nastupima, svojim neaktivnim odnosom prema stranci, nedolaskom na sjednice Gradskog odbora i Kluba zastupnika prekršila odredbe Statuta koji je obvezuju na takve čine, odnosno obvezuju je da prisustvuje sjednicama tih tijela , ali i da sve svoje stavove i razmišljanja iznosi na sjednicama tijela stranke. Razmišljanja koja su išla prema dovođenju u pitanje strančkih tijela, ustroja HDZ-a, iznosila je mimo HDZ-a. Nanijela je veliku štetu HDZ-u', pojasnio je odluku predsjednik Vijeća Visokog časnog suda Florijan Boras.

Kazao je kako je sa sličnim nastupima Kosor nastavila i nakon pokretanja stegovnog postupka, ali i da je u međuvremenu 'pripremajući se za izbore za Europski parlament na nečijoj drugoj listi', otvorila svoju web stranicu. 'Time je pokazala da svoju političku budućnost ne vidi unutar HDZ-a', zaključio je Boras.

Prethodno, Jadranka Kosor zajedno je s Krunislavom Olujićem, nakon što jer Sudu podnijela prigovore, napustila je prostorije stranke. Vijeće Visokog časnog suda njene je prigovore odbilo, i to, kako je kazala, bez da su materijale uopće pročitali.

Među prigovorima je navela da formalno-pravno nije niti pozvana na saslušanje, nego je poziv stigao predsjedniku zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću, osim toga, kazala je kako zagrebački gradski odbor HDZ-a uopće nije ovlašten za pokretanje stegovnog postupka protiv nje koja je članica središnjih tijela HDZ-a.

Pojasnila je kako prema Statutu članovi Visokog časnog suda ne mogu istodobno biti članovi bilo kojeg drugog tijela HDZ-a iste razine. Drugim riječima, suci koji joj sude ne mogu biti članovi Središnjeg odbora ili Kluba zastupnika koji su u razini Visokog časnog suda. Stoga je od Suda tražila izuzeće Davorina Mlakara i Josipa Borića, dok se Tomislav Čuljak još ranije sam isključio.

Tko je presudio Jadranki Kosor?

Odluku o izbacivanju Kosor iz stranke donijelo je Vijeće visokog časnog suda, sastavljeno od predsjednika i četiri člana. Na čelu vijeća bio je Florijan Boras, koji je u mandatu Kosor na čelu stranke bio predsjednik Visokog časnog suda. Osim Borasa u Vijeću su još sjedili Davorin Mlakar, Josip Borić, Jozo Sarač i Davor Miličević.

Rekla je kako je ispravnost tog prigovora potvrdio i tvorac Statuta HDZ-a Vladimir Šeks. 'Ne mogu vjerovati da u Predsjedništvu stranke nema ljudi koji znaju čitati statut', dodala je i zaključila kako je cijeli proces 'nevjerojatno šlampavo odrađen'. Od suda je ponovno zatražila da njeno suđenje bude javno s obzirom na to da sud HDZ-a propisuje da se postupci provode sukladno ZKP-u.

No, sve njene prigovore Vijeće Visokog časnog suda je odbilo. 'To su promašeni prigovori. Svi smo mi u sudu izabrani na Općem saboru kojeg je vodila i pripremala Kosor. Izabrani smo s tri puta više glasova nego što ona nije izabrana. Svi suci suda su izabrani na Općem saboru tajnim glasovanjem. Može se eventualno postaviti pitanje da li mogu biti članovi drugih središnjih tijela, ali ne i suda', kazao je Boras, pojasnivši da su Mlakar i Borić članovi središnjih tijela zbog nekih drugih funkcija.

Na novinarsku napomenu da je Statut kao i Kosor protumačio i tvorac Statuta Vladimir Šeks, Boras je kazao da je Kosor Šeksa mogla pozvati kao svjedoka ili vještaka, ali da to nije učinila. Također je opovrgnuo da Kosor nije dobila poziv za sjednicu Časnog suda.

Kaznena prijava zbog izjave o rezanju glave

Kosor je najavila i podizanje kaznene prijave protiv Marija Župana iz zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a zbog njegove izjave da Jadranki Kosor treba odrezati glavu kao primjer drugima. 'To je ozbiljna prijetnja', poručila je.

Još jednom je ponovila kako je u medijskim nastupima koji joj se stavljaju na teret samo govorila istinu o tome da zadnjih 18 godina HDZ nije detuđmaniziran i dekroatiziran i zapušten. Upitana kakvi su joj planovi ukoliko bude isključena iz stranke, Kosor nije konkretno govorila rekavši samo da ćemo o tome razgovarati.

Sukladno Statutu HDZ-a, Visoki časni sud bivšoj predsjednici stranke Jadranki Kosor, osim iskljućena, mogao je izreći mjeru ukora, oduzimanja dužnosti u stranci, mjeru uvjetnog isključenja ili mjeru.